Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Likes: 'aimer', 'mon', 'ma' and 'ton', 'ta'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the verb 'aimer' and other -er verbs in sentences.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences (SSCs) [è] and [ai] make the same sound.
      2. Possessive adjectives have masculine forms 'mon', 'ton' and feminine forms 'ma' and 'ta'.
      3. 'Aimer' is a regular -er verb meaning 'to like'.
      4. Regular -er verbs have the following endings in the singular form: (je) -e, (tu) -es, (il) -e and (elle) -e.

      Keywords

      • [ai] - pronounced as in 'vrai'

      • [è] - pronounced as in 'frère'

      • Mon, ma - possessive adjective meaning 'my' (masculine and feminine forms)

      • Ton, ta - possessive adjective meaning 'your' (masculine and feminine forms)

      • Aimer - French -er verb meaning to like, liking

      Common misconception

      The sound-symbol correspondences [ai] and [è] make different sounds.

      The sound-symbol correspondences [ai] and [è] in fact make the same sound as in 'paire' and 'père'.

      Teacher tip

      Pupils could record their own rap of the -er verb 'adorer' and share with the class. You may want to integrate this into a music lesson and use percussion instruments and recording devices.

      Equipment

      Bilingual dictionary (French-English)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How do you say 'the' for masculine nouns?

      la
      Correct answer: le
      un

      Q2.
      How do you say 'the' before these nouns? table, photo, fille.

      Correct Answer: la

      Q3.
      In speaking how can you turn a statement into a question?

      Correct answer: raise your voice at the end of the statement
      lower your voice at the end of the statement
      keep your tone of voice even throughout the statement

      Q4.
      Put this sentence in order.

      1 - mon
      2 - anniversaire
      3 - est
      4 - le
      5 - quatre
      6 - novembre

      Q5.
      Match these words.

      Correct Answer:la gomme,the rubber

      the rubber

      Correct Answer:la règle,the ruler

      the ruler

      Correct Answer:la table,the table

      the table

      Correct Answer:la photo,the photo

      the photo

      Correct Answer:la fille,the girl

      the girl

      Q6.
      Which is the correct form of chanter with 'tu' ? chantes or chante?

      Correct Answer: chante

      4 Questions

      Q1.
      Match the meaning of these verbs.

      Correct Answer:aider,to help

      to help

      Correct Answer:aimer,to like

      to like

      Correct Answer:habiter,to live

      to live

      Correct Answer:aimer,to like

      to like

      Q2.
      Which of these makes the same sound as [è] ?

      [e]
      Correct answer: [ai]
      [er]

      Q3.
      How do you say 'my father' in French?

      ma père
      Correct answer: mon père
      ton père
      ta père

      Q4.
      What is the correct form of 'aimer' to say he likes? Il

      Correct Answer: aime

      To help you plan your 4 French lesson on: Likes: 'aimer', 'mon', 'ma' and 'ton', 'ta', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...