Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Canada: 'dans' and 'à' both meaning 'in' and 'to'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of singular forms of 'aller' with the correct preposition to say where I and others are going 'to'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'aller' is irregular and means 'to go'. 'Je vais' is 'I go', 'il va' is 'he goes' and 'elle va' is 'she goes'.
      2. The 's' of 'je vais' is normally an SFC but if followed by a vowel like 'à', you pronounce it; this is called liaison.
      3. The word 'dans' means 'in'. After 'aller' it can mean 'into' or just 'to', e.g. 'je vais dans le parc'.
      4. Use 'à' to talk about going to or being in a town or city; use 'dans' to talk about going to a cardinal point.
      5. Use 'en' to talk about going to a feminine country, use 'au' (à + le) to talk about going to a masculine country/region.

      Keywords

      • Dans - French preposition meaning 'in', 'into' 'inside' or 'to'

      • À - French preposition meaning 'at, 'to' or 'in'

      • Au - 'à' + 'le'

      • En - French preposition meaning 'in', 'by' or 'to'

      Common misconception

      I use 'à' for 'to' with cities and 'en' for countries.

      We use 'en' to say 'to' for feminine countries, e.g. 'je vais en France'. If a country is masculine, however, we use 'au', e.g. 'je vais au Portugal'.

      Teacher tip

      This lesson mentions Canadian cities Ottawa, Montreal and Vancouver. You may wish to explore these places in more detail with your students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which phrase means 'she goes'?

      je vais
      tu vas
      il va
      Correct answer: elle va

      Q2.
      What does 'Il va dans le Sud.' mean?

      Correct answer: He is going to the south.
      She is going to the south.
      He is going to the west.
      She is going to the east.
      He is going to the north.

      Q3.
      Match the weather expressions.

      Correct Answer:il fait beau,it is nice weather

      it is nice weather

      Correct Answer:il fait froid,it is cold

      it is cold

      Correct Answer:il fait chaud,it is hot

      it is hot

      Correct Answer:il fait mauvais,it is bad weather

      it is bad weather

      Q4.
      Order the words to form a sentence.

      1 - quand
      2 - il
      3 - fait
      4 - froid
      5 - je
      6 - joue
      7 - au rugby

      Q5.
      What does 'Est' mean?

      Correct Answer: east

      Q6.
      Fill in the missing word: 'Il va l'Ouest.'

      Correct Answer: dans

      5 Questions

      Q1.
      What is the capital of Canada?

      Vancouver
      New York
      Washington
      Correct answer: Ottawa
      Toronto

      Q2.
      Which sentences refer to a masculine country?

      Je vais en Italie.
      Correct answer: Je vais au Canada.
      Je vais en Espagne.
      Je vais en France.
      Correct answer: Je vais au Portugal.

      Q3.
      Order the words to form a sentence.

      1 - je
      2 - vais
      3 - dans
      4 - le
      5 - Nord

      Q4.
      He is going to the museum.' - 'Il dans le musée.' Write the correct missing word.

      Correct Answer: va

      Q5.
      Write in English: 'elle va à Ottawa'.

      Correct Answer: she is going to Ottawa, she goes to Ottawa, she's going to Ottawa

      To help you plan your 6 French lesson on: Canada: 'dans' and 'à' both meaning 'in' and 'to', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...