Lesson 4 of 14
  • Year 9

Distinguish between 'you' singular and 'you' plural (Part 2/2)

Lesson 4 of 14
  • Year 9

Distinguish between 'you' singular and 'you' plural (Part 2/2)

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will consolidate knowledge of 2nd person plural with -er verbs.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf
Share with pupils

11 Questions

Q1.
Why are there two ways to say 'you' in this lesson?

Singles and plurals
Correct answer: Singular and plural
Singular and pronouns

Q2.
When do we use 'tu'?

To describe a group
Correct answer: To describe one person
To describe yourself

Q3.
When would we use 'vous' in French?

Correct answer: For a group
For a person
For yourself

Q4.
Translate 'la porte' into English

Correct answer: the door
the port
the room

Q5.
Which is the correct translation of 'you stay in silence'?

tu restez en silence
vous restes en silence
Correct answer: vous restez en silence

The next 5 questions cover some very common words you will need in French in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
la raison

question
raisin
Correct answer: reason

Q8.
demander

he demands
to answer, answering
Correct answer: to ask for, asking for

Q9.
penser à

to play with, playing with
to speak to, speaking to
Correct answer: to think about, thinking about

Q10.
bien

bean
Correct answer: good, well
very

Q11.
vous

promises
we
Correct answer: you (plural)

11 Questions

Q1.
What is the verb ending for 'vous'?

ent
es
Correct answer: ez

Q2.
When do we use 'vous'?

Masculine
Correct answer: Plural
Singular

Q3.
When would we use 'tu' in French?

Correct answer: For a friend
For a group of friends
For male friends

Q4.
Translate 'la fenêtre' into English

the board
the door
Correct answer: the window

Q5.
Which is the correct translation of 'you walk to the room'?

vous marches à la salle
vous marchez a la salle
Correct answer: vous marchez à la salle

The next 5 questions cover some very common words you will need in French in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
la raison

question
raisin
Correct answer: reason

Q8.
penser à

to play with, playing with
to speak to, speaking to
Correct answer: to think about, thinking about

Q9.
demander

he demands
to answer, answering
Correct answer: to ask for, asking for

Q10.
vous

promises
we
Correct answer: you (plural)

Q11.
bien

bean
Correct answer: good, well
very