Lesson 11 of 12
  • Year 9

Talk about nouns you can't count (Part 1/2)

Lesson 11 of 12
  • Year 9

Talk about nouns you can't count (Part 1/2)

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to conjugate the verb 'boire' and use expressions of quantity.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf
Share with pupils

11 Questions

Q1.
Conjugate acheter: il ______

achete
Correct answer: achète
achètes

Q2.
Identify the missing pronoun: ____ achètes

il
je
Correct answer: tu

Q3.
What is the name for: un/une

definite articles
Correct answer: indefinite articles
partitive articles

Q4.
Translate into English: ça coûte combien?

Correct answer: How much does it cost?
How much does it weigh?
What does this cost?

Q5.
Identify the missing word: ___ coûte trois euros onze

ca
Correct answer: ça
combien

The next 5 questions cover some very common words you will need in French in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
quand

Correct answer: when
where
who

Q8.
le travail

problem
trail
Correct answer: work

Q9.
pour

Correct answer: for
why
with

Q10.
nous allons

we fly, we are flying
Correct answer: we go, we are going
we have, we are having

Q11.
dans

Correct answer: in
near
on

11 Questions

Q1.
Conjugate the verb boire with 'je'.

Correct answer: bois
boit
buvons

Q2.
Identify the missing pronoun '__ boit'

Correct answer: il
je
tu

Q3.
Identify 'a glass of' in French.

beaucoup de
un peu de
Correct answer: un verre de

Q4.
Identify the missing word 'beacoup ___ café'

Correct answer: de
des
du

Q5.
Identify the translation of 'I drink a little tea'.

Je bois beaucoup de lait
Je bois un peu de café
Correct answer: Je bois un peu de thé

The next 5 questions cover some very common words you will need in French in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
peu

a lot
Correct answer: little
much

Q8.
beaucoup

Correct answer: a lot
little
very

Q9.
gagner

to play, playing
to pull, pulling
Correct answer: to win, winning

Q10.
la chance

Correct answer: chance/luck
choice
trick

Q11.
l'argent

agency
luck
Correct answer: money