Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What people do: 'en', meaning 'in' and 'by'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use ‘en’ to say ‘in’ or ‘by’ and ‘faire’ for different activities in the present tense.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ç/c] is pronounced as in 'ici'.
      2. Use context to work out the meanings of words with more than one meaning.
      3. ‘En’ means ‘in’ and ‘by'.
      4. ‘Faire’ means 'to do/make' but has a number of additional meanings.

      Keywords

      • [ç/c] - pronounced as in 'ici'

      • En - in/by

      • Faire - to do, to make, to go

      Common misconception

      'En' always means 'in'.

      Many words in French have more than one meaning. 'En' means 'in' and 'by'.

      Teacher tip

      You could do the final speaking task more than once to improve speed and fluency of production.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French words below to the correct English translations.

      Correct Answer:acteur,actor (male)
      Correct Answer:actrice,actor (female)
      Correct Answer:garçon,boy
      Correct Answer:fille,girl
      Correct Answer:médecin,doctor
      Correct Answer:personne,person

      Q2.
      Which sound spelling correspondence (SSC) is not in 'quand'?

      silent final consonant (SFC)
      Correct answer: silent final -e (SFE)
      [en/an]
      [qu]

      Q3.
      What does 'en' mean in the instruction 'Écris en français.'?

      Correct Answer: in

      Q4.
      What does 'faire mauvais' mean in English?

      to have a long weekend
      to be good weather
      Correct answer: to be bad weather
      to go for a boat ride
      to visit a town/city

      Q5.
      Fill in the gap in the following sentence with the correct form of the verb 'faire': 'Je fais le lit et le garçon les courses.'

      Correct Answer: fait

      Q6.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into French: 'I am English and quite short and he is French and very tall.'

      1 - Je suis
      2 - anglaise et
      3 - assez
      4 - petite et
      5 - il est
      6 - français et
      7 - très grand.

      6 Questions

      Q1.
      Select the words that have the SSC [ç/c].

      collège
      curieuse
      Correct answer: ça s'écrit
      Correct answer: ciel
      comme

      Q2.
      Match the French verbs below to the correct English translations.

      Correct Answer:faire la cuisine,to do the cooking
      Correct Answer:faire beau,to be nice weather
      Correct Answer:faire une visite de,to do a visit/tour of
      Correct Answer:faire les courses,to do the food shopping
      Correct Answer:faire un voyage en bateau,to go on a boat ride

      Q3.
      What does 'numéro' mean?

      answer
      question
      Correct answer: number
      sentence
      word

      Q4.
      What does 'faire la grasse matinée' mean?

      to have a long weekend
      Correct answer: to have a lie-in
      to do an activity
      to go for a walk
      to make the bed

      Q5.
      What does 'en' mean in the sentence 'Il parle en anglais.'?

      Correct Answer: in

      Q6.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence into French: 'It's bad weather but I'm going on a tour of London.'

      1 - Il
      2 - fait
      3 - mauvais
      4 - mais
      5 - je fais
      6 - une visite
      7 - de Londres.

      To help you plan your 7 French lesson on: What people do: 'en', meaning 'in' and 'by', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...