Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can count up to 31 in French.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSCs [em] and [am] are identical nasal sounds.
      2. The verb 'célébrer' is a regular -er verb but the 2nd é in the stem changes to è in all forms except 'nous' and 'vous'.
      3. The French calendar months are similar to English but they do not have capital letters.
      4. French numbers 13-16 are 'treize', 'quatorze', 'quinze' and 'seize'.
      5. Numbers 17-31 are made up of a combination of hyphenated numbers e.g. 'dix-sept', 'vingt-deux', 'trente-et-un'.

      Keywords

      • [em/am] - sound-symbol correspondence like the [am] in 'camp' or the [em] in 'temps'

      • Célébrer - French verb meaning 'to celebrate' or 'celebrating'

      Common misconception

      Combination numbers in French are written like this: 'dix sept', 'vingt deux'.

      French numbers which are made up of a combination of more than one number must be hyphenated, e.g. 'dix-sept' (17), 'vingt-deux' (22), and 'trente-et-un' (31).

      Teacher tip

      Regular practice with number games is advised to fully embed this essential vocabulary. Students can be challenged to create their own number games!

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words and numbers.

      Correct Answer:quatre,4
      Correct Answer:deux,2
      Correct Answer:huit,8
      Correct Answer:un,1
      Correct Answer:trois,3
      Correct Answer:cinq,5

      Q2.
      Solve the equations.

      Correct Answer:six - quatre =,deux
      Correct Answer:dix - deux =,huit
      Correct Answer:neuf - quatre - deux =,trois
      Correct Answer:huit - un =,sept
      Correct Answer:cinq + cinq =,dix
      Correct Answer:sept + quatre =,onze

      Q3.
      How do you say 'my tradition'?

      mon tradition
      Correct answer: ma tradition
      mes tradition
      sa tradition
      son tradition

      Q4.
      Which phrases can only be questions, not statements?

      Correct answer: Est-ce qu’elle est avocate
      Elle est avocate
      Correct answer: Est-elle avocate
      On célèbre la fête

      Q5.
      'Il' means 'he' and 'elle' means 'she'. Both words can also mean ' '.

      Correct Answer: it

      Q6.
      Match the pronouns with the correct form of the verb.

      Correct Answer:je,parle
      Correct Answer:tu,parles
      Correct Answer:nous,parlons
      Correct Answer:vous,parlez
      Correct Answer:ils,parlent

      6 Questions

      Q1.
      Put the months of the year in the correct order.

      1 - janvier
      2 - février
      3 - mars
      4 - avril
      5 - mai
      6 - juin

      Q2.
      Match the numbers.

      Correct Answer:dix-neuf,19
      Correct Answer:treize,13
      Correct Answer:dix-sept,17
      Correct Answer:seize,16
      Correct Answer:quatorze,14
      Correct Answer:dix-huit,18

      Q3.
      Match the word to the correct category.

      Correct Answer:verb,célébrer
      Correct Answer:noun,la date
      Correct Answer:preposition,devant
      Correct Answer:month,juin
      Correct Answer:number,vingt-cinq
      Correct Answer:pronoun,nous

      Q4.
      Match the two halves of the French sentences to translate the following: We celebrate in March. You celebrate in February. He celebrates in May. I celebrate in April.

      Correct Answer:Nous célébrons,en mars.
      Correct Answer:Tu célèbres,en février.
      Correct Answer:Il célèbre,en mai.
      Correct Answer:Je célèbre,en avril.

      Q5.
      Solve the equations.

      Correct Answer:dix + douze =,vingt-deux
      Correct Answer:cinq x quatre =,vingt
      Correct Answer:vingt + dix =,trente
      Correct Answer:quinze + seize =,trente-et-un
      Correct Answer:dix-huit + sept =,vingt-cinq
      Correct Answer:trente-et-un - deux =,vingt-neuf

      Q6.
      Write in French: 'We celebrate in January'.

      Correct Answer: Nous célébrons en janvier.

      To help you plan your 8 French lesson on: Celebrations: numbers 13-31, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...