Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Decisions for the future: verbs with 'à' and 'de' before the infinitive

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use interrogative adjectives, demonstrative adjectives and two-verb structures with 'de' and 'à' to talk about future plans.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use interrogative adjectives quel (m.sing), quelle (f.sing), quels (mpl), + quelles (fpl) to ask ‘which’.
      2. Use demonstrative adjectives ce, cet, cette, ces to mean ‘this/that/those’. They often answer the question ‘which’.
      3. Some verbs in French are followed by 'de' and an infinitive; others by 'a' and an infinitive.
      4. Opinion, modal verbs and 'aller' are followed directly by an infinitive.
      5. Two-verb structures that don’t translate word-for-word into English require additional practice.

      Keywords

      • Interrogative adjective - asks a question about a noun, translated as ‘what’ or ‘which’

      • Demonstrative adjective - specifies a particular noun, indicating ‘this’, ‘that’, ‘these’ or ‘those’

      Common misconception

      'De' is always translated as 'to' in English.

      'De' is often translated as 'to'. However, it can be translated as 'from' and is sometimes not translated at all.

      Teacher tip

      The second cycle is ideal for speaking practice. Students could come up with their own demonstrative/interrogative adjectives for things in the magazines and translation B2b could be done orally in pairs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the vocabulary.

      Correct Answer:Un bureau,desk, office

      desk, office

      Correct Answer:Une espace,space

      space

      Correct Answer:Une décision,decision

      decision

      Correct Answer:Les devoirs,homework

      homework

      Correct Answer:Une recette,recipe

      recipe

      Correct Answer:Un exercice,exercise

      exercise

      Q2.
      Which of these verbs means to learn?

      aider
      Correct answer: apprendre
      attendre
      comprendre
      proposer

      Q3.
      What is the French verb 'to help'?

      Correct Answer: aider

      Q4.
      Which sentence means 'I have taken the decision to travel to England'?

      J’ai pris la décision de voyager en Italie.
      J’ai pris la décision de voyager en Allemagne.
      J’ai pris la décision de voyager en Ecosse.
      Correct answer: J’ai pris la décision de voyager en Angleterre.
      J’ai pris la décision de voyager en Suisse.

      Q5.
      What does this sentence mean? 'Nous apprenons à parler anglais'

      We are going to speak English.
      We want to speak English.
      Correct answer: We are learning to speak English.
      We are having to speak English.
      We are hoping to speak English.

      Q6.
      Match the demonstrative adjectives (this/that/those).

      Correct Answer:ce,masculine, singular

      masculine, singular

      Correct Answer:cette,feminine, singular

      feminine, singular

      Correct Answer:cet,masculine, before a vowel

      masculine, before a vowel

      Correct Answer:ces,plural

      plural

      6 Questions

      Q1.
      Match the different words for 'which' with their description.

      Correct Answer:quelles,feminine plural

      feminine plural

      Correct Answer:quels,masculine plural

      masculine plural

      Correct Answer:quel,masculine singular

      masculine singular

      Correct Answer:quelle,feminine singular

      feminine singular

      Q2.
      Which verbs are followed by 'a' and an infinitive?

      aimer
      Correct answer: commencer
      Correct answer: demander
      vouloir
      aller

      Q3.
      Which verbs are followed by 'de' and an infinitive'?

      Correct answer: proposer
      aller
      manger
      Correct answer: choisir
      Correct answer: attendre

      Q4.
      Put the words in order to say what you are visiting.

      1 - nous
      2 - choisissons
      3 - de
      4 - visiter
      5 - le
      6 - musée

      Q5.
      Put the words in order to say what you are starting to do.

      1 - je
      2 - commence
      3 - à
      4 - chercher
      5 - un
      6 - emploi

      Q6.
      Which verbs are followed directly by an infinitive?

      Correct answer: aller
      Correct answer: vouloir
      Correct answer: aimer
      proposer
      demander

      To help you plan your 9 French lesson on: Decisions for the future: verbs with 'à' and 'de' before the infinitive, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...