Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Everyday activities: verbs with 'à' before the infinitive

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss future activities using a range of two-verb structures.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ç/c] is pronounced as in 'ici'
      2. Some verbs, like 'apprendre', 'aider' and 'commencer', form two-verb structures with 'à' followed by an infinitive.
      3. Opinion verbs, modal verbs and 'aller' don't require 'a'; they are followed directly by an infinitive.

      Keywords

      • [ç/c] - pronounced as in 'ici'

      • Infinitive - form of the verb giving its general meaning

      Common misconception

      All two-verb sentences have à (to) before the infinitive.

      Modal verbs, verbs of like/dislike and 'aller' are followed directly by an infinitive to form two-verb structures but some verbs form two-verb structures with 'à' + infinitive; for example, 'aider', 'apprendre' and 'commencer'.

      Teacher tip

      Phonics and vocabulary can be easily and usefully combined in 'register routines' whereby pupils are given a sound-symbol correspondence, e.g. [ç/c] and have to respond to the register with a French word containing that sound. Stipulating no repeated words keeps pupils listening to others, too.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the infinitives.

      Correct Answer:aider,to help, helping

      to help, helping

      Correct Answer:apprendre,to learn, learning

      to learn, learning

      Correct Answer:choisir,to choose, choosing

      to choose, choosing

      Correct Answer:commencer,to start, starting

      to start, starting

      Correct Answer:devenir,to become, becoming

      to become, becoming

      Correct Answer:préférer,to prefer, preferring

      to prefer, preferring

      Q2.
      Which of these verbs are in the infinitive?

      Correct answer: donner
      Correct answer: finir
      finissent
      choisissons
      Correct answer: vendre

      Q3.
      What is the English for 'avenir'?

      Correct Answer: future

      Q4.
      What is the French for 'or'?

      mais
      si
      Correct answer: ou
      et

      Q5.
      Match the parts of the verb 'faire'?

      Correct Answer:je/tu,fais

      fais

      Correct Answer:elle/il,fait

      fait

      Correct Answer:nous,faisons

      faisons

      Correct Answer:vous,faites

      faites

      Correct Answer:elles/ils,font

      font

      Q6.
      Translate 'I never do the washing up'.

      Je ne fais pas la vaisselle
      Je ne fais plus la vaisselle
      Correct answer: Je ne fais jamais la vaisselle
      Personne ne fait la vaisselle

      5 Questions

      Q1.
      Which of these words are pronounced with a hard 'c'?

      Correct answer: carte
      glace
      Correct answer: cochon
      ici
      cent

      Q2.
      Which of these words are pronounced with a soft 'c'?

      Correct answer: glace
      Correct answer: français
      comment?
      Correct answer: ici
      cloche

      Q3.
      Put the words in order to make a sentence about what you are doing at the weekend.

      1 - j'
      2 - apprends
      3 - à
      4 - faire
      5 - la
      6 - cuisine

      Q4.
      Tu maman faire la cuisine ? Complete the question to mean: Do you help mum to do the cooking?

      regardes / à
      Correct answer: aides / à
      aimes / à
      penses / à
      voudrais / à

      Q5.
      Which of these verbs do not require a preposition before an infinitive ?

      commencer
      Correct answer: vouloir
      Correct answer: aimer
      Correct answer: aller
      apprendre

      To help you plan your 9 French lesson on: Everyday activities: verbs with 'à' before the infinitive, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...