Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Childhood: present and imperfect tenses, 'il y a' meaning 'ago'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare my life now to in the past using the present and imperfect tenses.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The present and imperfect tenses are one word tenses with the same word order so only the verb endings tell them apart.
      2. The imperfect tense describes an ongoing action for a period of time in the past.
      3. 'Il y a' + noun means there is/are. 'Il y a' + time means ago.
      4. Translate 'year' as 'an' after a number. So, 'il y a deux ans' means 'two years ago'.

      Keywords

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past.

      Common misconception

      'Il y a' always means 'there is/are'.

      'Il y a ' does mean 'there is/are' when followed by a noun but it means 'ago' when it is followed by a time like in the sentence 'Il y a deux ans, j'ai visité Londres' meaning 'Two years ago, I visited London'.

      Teacher tip

      Don't be afraid to encourage students to overexaggerate the prounciation difference between the present and imperfect tenses.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the vocabulary.

      Correct Answer:le comportement,behaviour

      behaviour

      Correct Answer:le club,club

      club

      Correct Answer:tellement,so much, many

      so much, many

      Correct Answer:quotidien,daily

      daily

      Correct Answer:l'habitude,habit

      habit

      Correct Answer:la clé,key

      key

      Q2.
      Match the parts of the verb croire - to believe, believing.

      Correct Answer:je/tu,crois

      crois

      Correct Answer:il/elle,croit

      croit

      Correct Answer:nous,croyons

      croyons

      Correct Answer:vous,croyez

      croyez

      Correct Answer:ils/elles,croient

      croient

      Q3.
      Put the words in the correct order to tell you where to leave your phone.

      1 - il
      2 - faut
      3 - laisser
      4 - son
      5 - portable
      6 - à la
      7 - maison

      Q4.
      Chose the correct translation for 'sens'.

      sensible
      Correct answer: sense
      without
      sensitive
      lens

      Q5.
      Which verbs are in the imperfect tense?

      Correct answer: je mangeais
      tu manges
      nous mangeons
      Correct answer: il mangeait
      il mange

      Q6.
      Chose the correct translation for '3 years ago'.

      Il y a treize ans
      Correct answer: Il y a trois ans
      Il y a trois années
      trois ans il y a

      5 Questions

      Q1.
      Translate 'il y a des bonbons'.

      Correct Answer: There are sweets, There are some sweets

      Q2.
      Translate 'Three years ago'.

      Correct Answer: Il y a trois ans., Il y a 3 ans.

      Q3.
      Match the verbs to the tenses.

      Correct Answer:Elle aime,present

      present

      Correct Answer:Elle aimait,imperfect

      imperfect

      Correct Answer:Elle va aimer,future

      future

      Correct Answer:Elle a aimé,past (perfect)

      past (perfect)

      Q4.
      Put the words in the correct order. When I was eating fish, he wanted to share.

      1 - quand
      2 - je
      3 - mangeais
      4 - du poisson,
      5 - il
      6 - voulait
      7 - partager

      Q5.
      Tick the correct meanings of 'il y a'.

      Correct answer: there are
      Correct answer: there is
      Correct answer: ago

      To help you plan your 9 French lesson on: Childhood: present and imperfect tenses, 'il y a' meaning 'ago', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...