Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Montreal - habitual and one-off past events: imperfect and perfect

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the imperfect and perfect tenses to talk about one-off events and events that happened regularly.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Adjectives ending -al in English often end in -al or more commonly -el in French. The feminine form is -elle.
      2. Use the perfect tense for specific one-off past events and the imperfect for regularly repeated past events.
      3. Use the present tense of avoir/être and a past participle to form the perfect tense.
      4. Use the present tense of the 'nous' form, remove -ons and add -ais/ait for the singular imperfect tense.
      5. The verb shows if the action used to happen all the time or was a single, completed event; time phrases give detail.

      Keywords

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past

      Common misconception

      You can use a time phrase to show whether you mean a completed action in the past or a regular past event/activity.

      In French, the verb alone already shows whether you mean a completed action in the past (use the formation rule for the perfect tense) or a regular past event/activity (use the formation rule for the imperfect tense). Time phrases can also be added.

      Teacher tip

      Task B3 offers an opportunity to discuss differences between the québécois accent and a French accent, including the speed, ennunciation and more nasal pronunciation of the [in] sound.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the vocabulary

      Correct Answer:l'addition,bill

      bill

      Correct Answer:le restaurant,restaurant

      restaurant

      Correct Answer:le serveur,waiter

      waiter

      Correct Answer:la sécurité,safety

      safety

      Correct Answer:la table,table

      table

      Correct Answer:le vol,theft

      theft

      Q2.
      Give the French for 'to order'.

      Correct Answer: commander

      Q3.
      Which months are missing? janvier, février, _________, avril, mai, juin, juillet,__________, septembre, octobre, __________, décembre.

      mars, juin, novembre
      novembre, mars, juin
      janvier, aout, novembre, mars
      Correct answer: aout, mars, novembre

      Q4.
      Which sentence is correct?

      Correct answer: A mon avis, c'est une région traditionnelle.
      A mon avis, c'est une traditionnelle région.
      A mon avis, c'est traditionnelle une région.

      Q5.
      Which of the following are gender neutral pronouns?

      il
      Correct answer: iel
      ils
      Correct answer: ielles
      elles

      Q6.
      Which is the correct verb? Chaque matin, iel __________ un café.

      commandais
      Correct answer: commandait
      commandions
      commandaient

      5 Questions

      Q1.
      Which of these adjectives are in the masculine form?

      exceptionnelle
      Correct answer: criminel
      annuelle
      Correct answer: culturel
      Correct answer: industriel

      Q2.
      Chose the correct adjective to describe the building. Un bâtiment __________.

      industrielle
      industrielles
      Correct answer: industriel
      industriels

      Q3.
      Put the words in order to say what this person did on Mondays. Start with 'le'.

      1 - le
      2 - lundi
      3 - je
      4 - jouais
      5 - dans
      6 - un
      7 - orchestre

      Q4.
      Choose the correct phrase to fill the gap. A midi, __________ à la cantine avec mes amis.

      Je mangeais
      Correct answer: J'ai mangé
      Je mangerais

      Q5.
      Which of these words tells you when something happened?

      Correct answer: à trois heures
      bientôt
      Correct answer: chaque semaine
      normalement
      Correct answer: lundi dernier

      To help you plan your 9 French lesson on: Montreal - habitual and one-off past events: imperfect and perfect, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...