Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Primary and secondary school: -er verbs imperfect tense, ordinal numbers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the first and third persons of the imperfect tense to talk about how I've changed in the context of school.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Ordinal numbers are used to describe the order in which things happen e.g. the fourth year, the sixth lesson.
      2. To make French ordinal numbers, add the suffix 'ième'. Remove the -e from numbers ending -e first and add 'u' to 'cinq'.
      3. 'First' (premier/première) is an exception but 'twenty-first' follows the normal pattern 'le vingt-et-unième'.
      4. To form the imperfect tense for 'il/elle/on', take the present tense 'nous' form, remove 'ons' and add -ait.

      Keywords

      • Ordinal number - a number defining the position of something in a series, such as ‘first’, ‘second’, or ‘third’

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past.

      Common misconception

      Add 'ième' to make all ordinal numbers.

      Add 'ième' to make the majority of ordinal numbers but 'first' (premier/première) is an exception and cardinal numbers ending -e, drop the final -e before adding 'ième'. There are a few other spelling exceptions like 'neuvième' and 'cinquième'.

      Teacher tip

      Teachers may find it useful to include short starter activities most lessons, e.g. using mini whiteboards, to revisit verb meanings and forms, as without plentiful practice, many pupils find these harder to retain over time than nouns or adjectives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French numbers to their English meaning.

      Correct Answer:vingt,20

      20

      Correct Answer:trente,30

      30

      Correct Answer:soixante,60

      60

      Correct Answer:quarante,40

      40

      Correct Answer:cinquante,50

      50

      Q2.
      Which sentence is written in the imperfect tense which is used to describe how things used to be?

      Je retourne à l'école.
      Je suis tombé.
      Correct answer: Je respectais les règles.
      J'ai posé une question.

      Q3.
      Put these French school years in order from the youngest to the oldest.

      1 - la sixième
      2 - la cinquième
      3 - la quatrième
      4 - la troisième

      Q4.
      Match the French word to its English meaning.

      Correct Answer:système (m),system

      system

      Correct Answer:durer,to last, lasting

      to last, lasting

      Correct Answer:santé (f),health

      health

      Correct Answer:connaissances (pl),knowledge

      knowledge

      Correct Answer:compétence (f),skill

      skill

      Q5.
      Use the verb pratiquer (to practise). Write a sentence in French saying: 'I used to practise'.

      Correct Answer: Je pratiquais

      Q6.
      In which of these words is the letter 's' pronounced like the 's' in maison (a soft /z/ sound)?

      Correct answer: poser
      système
      fantastique
      santé

      4 Questions

      Q1.
      Match the ordinal number in French to the correct English meaning.

      Correct Answer:deuxième,2nd

      2nd

      Correct Answer:quatrième,4th

      4th

      Correct Answer:cinquième,5th

      5th

      Correct Answer:troisième,3rd

      3rd

      Correct Answer:sixième,6th

      6th

      Q2.
      How would you write 'twenty-first' as an ordinal number in French?

      le premier
      Correct answer: le vingt-et-unième
      le vingt-unième
      le vingt- première

      Q3.
      Write: 'The film used to last a long time' in French using the imperfect tense. Use durer and longtemps.

      Correct Answer: Le film durait longtemps

      Q4.
      Write: 'He used to ask a question' in French using the verb poser.

      Correct Answer: il posait une question

      To help you plan your 9 French lesson on: Primary and secondary school: -er verbs imperfect tense, ordinal numbers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...