Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dieppe festival: singular -er verbs, 'pour' and 'sans', intonation questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use -er verbs and intonation questions to discuss cultural events.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [é/er/ez] is pronounced as in 'écrire'.
      2. To form -er verbs in the present tense, remove -er and add the endings -e, -es and -e for the singular verb forms.
      3. To say ‘(in order) to do something’ or ‘without doing something’, use 'pour' or 'sans' before a verb in the infinitive.
      4. Ask intonation questions in French by raising your voice pitch; add a question word at the end for more information.

      Keywords

      • [é/er/ez] - pronounced as in 'écrire'

      • -er verb - a verb whose infinitive form ends in -er

      • Intonation - rise and fall of the voice in speaking

      Common misconception

      When you add a question word at the end of a question, there is no need to change your intonation.

      It is important to use your intonation by raising the pitch of your voice at the end of all questions in French.

      Teacher tip

      Text B2 could be further exploited as a translation or a read aloud task. The second cycle is an opportunity to see what students already know about the places on the map and if they would like to go to a film festival or a kite festival!

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the English meaning of the French verb être?

      to have, having
      to go, going
      to do, doing
      Correct answer: to be, being

      Q2.
      What are the endings you add to to the verb that ends with -er for the 'I,you, he/she' form.

      -s, -s, -t
      Correct answer: -e, -es, -e
      -ons, -ez, -ent
      -ai, -as, -a

      Q3.
      Which of the following is an example of a French '-er' verb in its infinitive form?

      finir
      Correct answer: chanter
      vendre
      aller

      Q4.
      Which of the following sentences demonstrates the correct present tense conjugation of a regular '-er' verb for the subject 'nous' (we)?

      Nous parlent
      Nous parles
      Correct answer: Nous parlons
      Nous parle

      Q5.
      Which of the following questions is correctly formed using intonation in French?

      Pourquoi tu aimes les festivals?
      Correct answer: Tu aimes les festivals? (spoken with rising intonation)
      Est-ce que tu aimes les festivals?
      Quels festivals tu aimes?

      Q6.
      Match the meaning

      Correct Answer:acheter,to buy, buying
      Correct Answer:emporter,to take with, taking with
      Correct Answer:marcher,to walk, walking
      Correct Answer:porter,to wear, wearing
      Correct Answer:regarder,to watch, watching
      Correct Answer:visiter,to visit, visitng

      4 Questions

      Q1.
      A friend says they are going to the festival without seeing the main act. Place the following sentence parts in the correct French order:

      1 - je vais aller au festival
      2 - sans
      3 - voir
      4 - le spectacle principal

      Q2.
      Which of the following sentences correctly expresses 'I am going to the concert in order to hear my favourite singer'?

      Je vais aller au concert sans écouter mon chanteur préféré.
      Je vais écouter mon chanteur préféré aller au concert.
      Correct answer: Je vais aller au concert pour écouter mon chanteur préféré.

      Q3.
      In the present tense conjugation of regular '-er' verbs, which pronoun shares the same verb ending as 'il' (he)?

      Correct answer: elle, on, je
      je, nous, vous
      elle, ils, tu

      Q4.
      Write in French 'They (plural, feminine) are going to dance'.

      Correct Answer: Elles vont danser

      To help you plan your 9 French lesson on: Dieppe festival: singular -er verbs, 'pour' and 'sans', intonation questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...