Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A theft: emphatic pronouns 'moi' and 'toi' after prepositions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use emphatic pronouns when describing a crime that has happened.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [oi] is pronounced as in 'voir'.
      2. Prepositions tell us how a noun is related to another noun, often in terms of place or time.
      3. 'Moi' and 'toi' are emphatic pronouns. We use them after prepositions.

      Keywords

      • [oi] - pronounced as in 'voir'

      • Emphatic pronoun - pronoun used to emphasize a noun or another pronoun in a sentence, e.g. moi

      Common misconception

      Use subject pronouns after prepositions to link nouns/pronouns.

      Use the emphatic pronouns 'moi' and 'toi' instead of subject pronouns to link and emphasise nouns/pronouns.

      Teacher tip

      Activity B2 could be differentiated to be a full translation for challenge. Activity C3 could be further developed into a written description of a crime.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the prepositions.

      Correct Answer:chez,at the home of / at

      at the home of / at

      Correct Answer:entre,between

      between

      Correct Answer:à,at

      at

      Correct Answer:près de,near to

      near to

      Correct Answer:sur,on

      on

      Correct Answer:loin de,far from

      far from

      Q2.
      What is the English for 'après-midi'?

      Correct Answer: afternoon

      Q3.
      Which of the following sentences means, I need my phone?

      J'ai besoin de ton portable
      Je n'ai pas besoin de mon portable
      Elle a besoin de son portable
      Correct answer: J'ai besoin de mon portable
      Tu as besoin de mon portable?

      Q4.
      Put the seasons in the correct order starting with Spring.

      1 - printemps
      2 - été
      3 - automne
      4 - hiver

      Q5.
      Which is the correct translation for 'selon toi'?

      Correct answer: according to you
      according to him
      according to her
      according to me

      Q6.
      Put the words in order to give your opinion about the weather today.

      1 - selon
      2 - moi
      3 - il y a
      4 - du
      5 - vent
      6 - aujourd'
      7 - hui

      5 Questions

      Q1.
      What is 'un délit'.

      a serious crime
      a criminal
      Correct answer: a less serious crime
      a prison sentence
      a delinquent

      Q2.
      Complete the phrase, Je vais en ville avec .

      moi
      me
      Correct answer: toi
      te

      Q3.
      How would you say, 'without me' in French?

      Correct Answer: sans moi

      Q4.
      Put the words in order to translate, 'my sister is going to eat with me'.

      1 - ma
      2 - soeur
      3 - va
      4 - manger
      5 - avec
      6 - moi

      Q5.
      Fill in the missing word. Puis-je venir en ville avec ?

      te
      me
      moi
      Correct answer: toi
      tu

      To help you plan your 9 French lesson on: A theft: emphatic pronouns 'moi' and 'toi' after prepositions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...