Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Accidents and emergencies: -er verbs in the perfect tense with 'être'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the plural perfect tense with 'être', past participle agreements and adverbs to describe accidents and emergencies.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [s] is pronounced as in 'maison'.
      2. A double 's' between vowels is always soft but a single 's' between vowels is always a hard 's' [s] and sounds like 'z'.
      3. Movement verbs such as 'entrer', 'tomber' and 'monter' use 'être' in the perfect tense before the past participle.
      4. Past participles used with être must agree in gender + number with the subject of the verb. Add 's' for plural subjects.
      5. How (often) adverbs usually go after the first verb but longer -ment adverbs usually go at the end or even the start.

      Keywords

      • [s] - pronounced as in 'maison'

      • Past participle agreement - when the ending of a past participle matches the subject of the verb in gender and number

      Common misconception

      'S' always sounds the same in French.

      The 's' at the beginning of words and double 's' is a soft sound but 's' between two consonants is [s], pronounced as in 'maison'.

      Teacher tip

      A full translation of activity C1 isn't included in this lesson but could be given as an extension activity.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the parts of the verb 'être'

      Correct Answer:je,suis

      suis

      Correct Answer:tu,es

      es

      Correct Answer:il/elle/on,est

      est

      Correct Answer:nous,sommes

      sommes

      Correct Answer:vous,êtes

      êtes

      Correct Answer:ils/elles,sont

      sont

      Q2.
      Match the possessive adjectives.

      Correct Answer:my,mon/ma/mes

      mon/ma/mes

      Correct Answer:your (sing),ton/ta/tes

      ton/ta/tes

      Correct Answer:his/her/its,son/sa/ses

      son/sa/ses

      Correct Answer:our,notre/nos

      notre/nos

      Correct Answer:your (plural),votre/vos

      votre/vos

      Correct Answer:their,leur/leurs

      leur/leurs

      Q3.
      Which versions of the sentence are correct?

      Correct answer: Lentement ils sont entrés
      Correct answer: Ils sont entrés lentement
      Correct answer: Ils sont lentement entrés

      Q4.
      Put the times of the day in order, starting with morning.

      1 - le matin
      2 - l'après-midi
      3 - le soir
      4 - la nuit

      Q5.
      Vowels with circumflex accents often show removal of which letter from French words of Latin origin?

      Correct Answer: s

      Q6.
      What is the past participle agreement?

      the ending of a past participle matches the subject of the verb only in gender
      the ending of a past participle matches the subject of the verb only in number
      Correct answer: the ending of a past part. matches the subject of the verb in gender and number

      5 Questions

      Q1.
      Which is the odd one out? (Pronunciation)

      soupe
      poisson
      Correct answer: maison
      aussi
      six

      Q2.
      Which of these verbs is not a 'movement' verb?

      entrer
      Correct answer: manger
      monter
      arriver
      aller

      Q3.
      Which of these sentences is the correct translation for, 'we didn't stay at the hospital'.

      Nous n'avons pas restés à l'hôpital.
      Nous ne sommes pas resté à l'hôpital.
      Nous ne sommes restés à l'hôpital.
      Nous sommes pas restés à l'hôpital.
      Correct answer: Nous ne sommes pas restés à l'hôpital.

      Q4.
      Match the words to their meanings.

      Correct Answer:pied (m),foot

      foot

      Correct Answer:dos (m),back

      back

      Correct Answer:doigt (m),finger

      finger

      Correct Answer:corps (m),body

      body

      Correct Answer:tête (f),head

      head

      Correct Answer:jambe (f),leg

      leg

      Q5.
      Which is the correct version of the sentence?

      Elles sont allées vite chez le médecin.
      Elles vite sont allées chez le médecin.
      Elles sont allées chez vite le médecin.
      Correct answer: Elles sont vite allées chez le médecin.

      To help you plan your 9 French lesson on: Accidents and emergencies: -er verbs in the perfect tense with 'être', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...