Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Free time: relative pronoun 'qui'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe my free time using a range of verbs in the present tense and the relative pronoun 'qui'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is important to revisit vocabulary as it boosts our long-term retention of words.
      2. The relative pronoun 'qui' introduces a relative clause to give more information about a noun.
      3. Translate 'qui' as who/that for describing people and which/that when describing animals/things.
      4. The endings for verbs like 'écrire' are 's', 's' and 't', 'vons', 'vez' and 'vent'.
      5. Some verbs are followed by 'à' before a noun and the form changes depending on the gender/number of the noun.

      Keywords

      • Qui - a relative pronoun meaning who, that or which a that introduces a relative clause

      • Écrire - to write, writing

      Common misconception

      'Qui' is always used as a question word.

      'Qui' is a question word meaning 'who' but is also used as a relative pronoun to introduce a relative clause, for example 'L'homme qui est grand est mon papa', meaning 'the man who is tall is my dad'.

      Teacher tip

      If students need more vocabulary practice before moving on to the grammar cycles of the lesson, the noughts and crosses activity could be repeated, targeting particular areas of vocabulary.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which month are these dates in?

      Correct Answer:25/12/26,décembre

      décembre

      Correct Answer:5/4/22,avril

      avril

      Correct Answer:1/1/28,janvier

      janvier

      Correct Answer:31/10/27,octobre

      octobre

      Correct Answer:5/11/29,novembre

      novembre

      Correct Answer:1/9/26,septembre

      septembre

      Q2.
      Which day is mercredi?

      Correct Answer: Wednesday, wed

      Q3.
      Put these words in the correct order to say 'I want to play the guitar' in French.

      1 - j'ai
      2 - envie
      3 - de
      4 - jouer
      5 - de la
      6 - guitare

      Q4.
      Which word in this sentence is the preposition? Elle pense à sa sœur.

      elle
      pense
      Correct answer: à
      sa
      sœur

      Q5.
      Which is the correct way to say 'He knocks on the shop' in French?

      Il frappe à la magasin.
      Correct answer: Il frappe au magasin.
      Il frappe aux magasin.
      Il frappe à magasin.

      Q6.
      Match the pronouns to the correct endings for 'entendre' in the present tense.

      Correct Answer:je, tu,-s

      -s

      Correct Answer:il, elle, on,no ending

      no ending

      Correct Answer:nous,-ons

      -ons

      Correct Answer:vous,-ez

      -ez

      Correct Answer:ils, elles,-ent

      -ent

      4 Questions

      Q1.
      In this sentence, is 'qui' used as a question word or a relative pronoun? La fille, qui a huit ans, est désolée.

      Correct Answer: relative pronoun

      Q2.
      Order the words to make a sentence. Start with 'l'homme'

      1 - l'homme
      2 - qui
      3 - est
      4 - froid
      5 - adore
      6 - mon
      7 - papa

      Q3.
      Fill in the correct word for 'writes'/ 'is writing' in this sentence : Il une lettre.

      Correct Answer: écrit, ecrit

      Q4.
      Il pense au petit-déjeuner. What is he doing?

      Correct Answer: thinking about breakfast, He is thinking about breakfast

      To help you plan your 9 French lesson on: Free time: relative pronoun 'qui', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...