Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      New Year: -er verbs in the perfect tense with 'être'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the perfect tense with 'être' to describe New Year celebrations.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [è/ê] is pronounced as in 'tête'.
      2. The letter 'e' is usually pronounced as [è/ê] before double consonants or the letters c/l at the end of a word.
      3. Movement verbs like 'aller' and 'rester' take 'être' instead of 'avoir' in the perfect tense.
      4. Add 'e' to the past participle of verbs that take 'être' if the subject is feminine.

      Keywords

      • [è/ê] - pronounced as in 'tête'

      • Être - to be, being

      Common misconception

      The letter 'e' is always pronounced the same in French.

      The letter 'e' is often pronounced as the 'e' in 'je' is but can be pronounced like [è/ê]. Pronounce 'e' like [è/ê] before double consonants and the letters c/l if they are in the last syllable.

      Teacher tip

      Don't hesitate to (over)exaggerate your mouth movements when pronouncing the 'e' sounds to emphasize the differences.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The French Revolution started in ...

      1794
      2003
      1914
      Correct answer: 1789
      1812

      Q2.
      Which of the following are when/where adverbs?

      Correct answer: demain
      Correct answer: en 1789
      Correct answer: ici
      vite
      rarement

      Q3.
      Put the words in the correct order to make a sentence about the French Revolution.

      1 - l'Assemblée
      2 - Nationale
      3 - a ensuite
      4 - créé
      5 - la Déclaration
      6 - des Droits de l’Homme
      7 - et du Citoyen

      Q4.
      Chose the correct translation for: Elle n'a jamais aimé les chiens.

      She never liked cats.
      He has never liked dogs.
      Correct answer: She never liked dogs.
      Correct answer: She has never liked dogs.
      He never liked dogs.

      Q5.
      Match the parts of the verb 'être'.

      Correct Answer:Je,suis

      suis

      Correct Answer:Tu,es

      es

      Correct Answer:Il/elle/on,est

      est

      Correct Answer:Nous,sommes

      sommes

      Correct Answer:Vous,êtes

      êtes

      Correct Answer:Ils/elles,sont

      sont

      Q6.
      Which of the following words is used for New Year?

      l'Aïd
      Correct answer: le Réveillon
      Noël
      Mardi Gras
      Hanoucca

      5 Questions

      Q1.
      [è/ê] is pronounced as in ...

      allé
      aller
      Correct answer: tête
      je

      Q2.
      In which of the words below does the 'e' sound like [ê/è], as in 'avec?

      Correct answer: chausettes
      melon
      cheval
      Correct answer: échecs

      Q3.
      Je allé - which word is missing?

      Correct Answer: suis, Suis

      Q4.
      Which is the correct translation for 'she went'?

      Il est allé
      Correct answer: Elle est allée
      Je suis allé
      Elle est allé
      Je suis allée

      Q5.
      Put the words in order to tell us what he did at New Year.

      1 - il
      2 - est
      3 - allé
      4 - en
      5 - Écosse
      6 - avec
      7 - les amis

      To help you plan your 9 French lesson on: New Year: -er verbs in the perfect tense with 'être', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...