Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Religion in Francophonie: feminine and plural nouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read and understand sentences about secularism in France.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Nationality and religious adjectives can become nouns when used with an article. These are identity nouns.
      2. Religious nouns do not use capital letters, unlike nationality nouns. Le musulman - l'Algérien.
      3. There is no article 'un/une' after 'être' when using nouns to describe identity. Il est Anglais: He is an Englishman.
      4. Nouns ending in -ien often change to -ienne in the feminine form: le chrétien - la chrétienne.
      5. To make nouns plural, we usually add an -s. Nouns ending in -eu, -(e)au, -al or -ail make their plurals with -(au)x.

      Keywords

      • Identity noun - noun describing one's identity, religion or profession, having different forms based on the gender of the person it is referring to: un Italien - une Italienne

      • Feminine - form for nouns with feminine grammatical gender: la foi, une Canadienne

      • Plural - form for nouns that refers to more than one person place, thing or idea: des Canadiens

      Common misconception

      Like non-person or object nouns, identity nouns exist in only one form and gender.

      Unlike non-person or object nouns, identity nouns can have both masculine and feminine forms: le chrétien - la chrétienne. This is the same as other French person nouns you may know, e.g. le directeur/la directrice.

      Teacher tip

      Following on from exercises A1 and A2, discuss the following questions with your class: How is religion viewed in French schools? How is it different from your school and other schools in your area? Are you surprised? What do you think of the idea of 'la laïcité'?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French verbs to their correct English meanings.

      Correct Answer:lire,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:écrire,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:interdire,to forbid, forbidding

      to forbid, forbidding

      Correct Answer:inscrire,to inscribe, inscribing

      to inscribe, inscribing

      Q2.
      Which of these sentences correctly uses the verb appartenir?

      Elle appartient un livre.
      Correct answer: Ils appartiennent à un groupe.
      J'appartiens le arbre.
      Nous appartiens aux autobus.

      Q3.
      What is the feminine form of the adjective canadien?

      Correct Answer: canadienne

      Q4.
      Translate this sentence into French: 'He is a Frenchman'.

      Correct Answer: Il est Français.

      Q5.
      Which sentence shows the correct singular conjugation of croire (to believe)?

      Je croie en toi.
      Tu croyez en elle.
      Correct answer: Il croit en lui.
      Vous crois en nous.

      Q6.
      Match each French noun to its correct meaning.

      Correct Answer:arbre,tree

      tree

      Correct Answer:gens,people

      people

      Correct Answer:autobus,bus

      bus

      Correct Answer:groupe,group

      group

      5 Questions

      Q1.
      Match the meaning.

      Correct Answer:je sais,I know

      I know

      Correct Answer:je soutiens,I support, I am supporting

      I support, I am supporting

      Correct Answer:j’écris,I write, I am writing

      I write, I am writing

      Correct Answer:je crois,I believe, I am believing

      I believe, I am believing

      Q2.
      Which of these correctly translates: 'He is a European'?

      Il est un Européen
      Correct answer: Il est Européen
      Il est une Européen
      Il est européen

      Q3.
      What is the feminine form of the noun chrétien (Christian)?

      Correct Answer: chrétienne

      Q4.
      Which sentence correctly uses capital letters for identity nouns?

      Il est chrétien et européen.
      Il est Chrétien et Européen.
      Correct answer: Il est chrétien et Européen.
      Il est Chrétien et européen.

      Q5.
      True or false? Identity nouns like 'chrétien' exist in only one gender form.

      Correct Answer: false

      To help you plan your 9 French lesson on: Religion in Francophonie: feminine and plural nouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...