Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A school exchange: 'on' meaning 'we'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise when the pronoun 'on' means 'people in general' or 'we' in informal conversations.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [oy] sounds like a ‘yih’ sound after SSC [oi]. This is similar to the [i] vs [-ill-/ille] pattern.
      2. We use the pronoun 'on' when talking about people in general. We translate it as 'people', 'you' or 'one'.
      3. 'On' uses the 3rd person singular ('il', 'elle') verb endings.
      4. 'On' can mean 'we' in an informal conversation, such as talking to friends. The verb endings are the same ('il'/'elle').
      5. We have to use the context to work out if 'on' means 'people' or 'we'.

      Keywords

      • [oi] - sound-symbol correspondence like the [oi] in 'voir', which means ‘to see’

      • [oy] - sound-symbol correspondence like the [oy] in 'envoyer', which means 'to send'

      • On - pronoun meaning 'people in general' or 'we' in informal conversations

      Common misconception

      The pronoun 'on' only means 'people in general'.

      The pronoun 'on' does mean 'people in general' but it is often used to mean 'we' in informal conversations, like when you are talking to friends. You will have seen this meaning before in the phrase 'on y va !' which means 'let's go!'.

      Teacher tip

      The so-called French national dish, the 'pot-au-feu' is mentioned in this lesson, as well as the traditional game of bowls 'la pétanque'. These are interesting cultural details that you may wish to explore in more depth with your students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the word in French for 'you' when talking to a group of friends?

      Correct Answer: vous

      Q2.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:devenir,to become, becoming
      Correct Answer:dormir,to sleep, sleeping
      Correct Answer:partir,to leave, leaving
      Correct Answer:organiser,to organise, organising
      Correct Answer:jouer,to play, playing

      Q3.
      Which is the correct date for 'le huit aout' ?

      7th August
      6th April
      Correct answer: 8th August
      5th August
      8th April

      Q4.
      Match the word for 'my' to the correct description.

      Correct Answer:mon,my (masculine)
      Correct Answer:ma,my (feminine)
      Correct Answer:mes,my (plural)

      Q5.
      Put the sentences in order to make ' Mum and Dad are coming to France.

      1 - Maman
      2 - et
      3 - papa
      4 - viennent
      5 - en
      6 - France

      Q6.
      How do you say 'we play' in French?

      Correct Answer: nous jouons

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and the English

      Correct Answer:seul,alone
      Correct Answer:sans,without
      Correct Answer:salut,hi
      Correct Answer:s'il te plait,please (informal)
      Correct Answer:s'il vous plait,please (formal)

      Q2.
      Which of these would we use for 'on' in English?

      they
      Correct answer: we
      Correct answer: one
      Correct answer: people in general
      I

      Q3.
      Which of these verbs have the correct endings to use with 'on'?

      jouez
      jouons
      Correct answer: joue
      Correct answer: parle
      parles

      Q4.
      You are chatting to your friends about what you eat. How would you say 'we eat'?

      Correct Answer: on mange

      Q5.
      Which of the following are more likely to be found in a magazine than in a text message?

      Correct answer: Nous jouons au tennis.
      On parle anglais.
      On passe tous les jours chez elle.
      Correct answer: Nous sommes en France.

      Q6.
      How do you say 'lets' go' ?

      Correct Answer: on y va !

      To help you plan your 8 French lesson on: A school exchange: 'on' meaning 'we', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...