Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Une personne sans tête : responding to a poem

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of French vocabulary and structures to understand simple French poetry and use my own repertoire and reference materials to adapt it.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Consonants such as -s, -t, -x and -d at the end of a word are usually silent in French.
      2. To talk about what you can/are able to do, use a form of the verb 'pouvoir'.
      3. If modal verbs are followed by another verb, it must be in the infinitive form.
      4. When developing a personal response, it's helpful to use reference materials to look up new vocabulary.

      Keywords

      • Silent Final Consonant - silent letter (d, s, t, x) at the end of a word

      • Pouvoir - to be able to (can)

      • Modal verb - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in infinitive e.g. must, can, want

      Common misconception

      You can look up any word in the dictionary, including verb forms.

      The only form of the verb you find in the dictionary is the infinitive so you may still need to change it for the right person and tense.

      Teacher tip

      There are several opportunities for reading aloud in this lesson, particularly to practise the SFC and draw attention to the rhymes in the poem.

      Equipment

      Dictionaries (either phsical of accessed online) will be very helpful for the second learning cycle.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French word to its English meaning.

      Correct Answer:porter,to carry, to wear

      to carry, to wear

      Correct Answer:manger,to eat

      to eat

      Correct Answer:poser,to ask

      to ask

      Correct Answer:dire,to say

      to say

      Correct Answer:allemand,German

      German

      Correct Answer:différent,different

      different

      Q2.
      Match the correct form of 'which' (quel, quelle, quels, quelles) to the noun.

      Correct Answer:matières (f),quelles

      quelles

      Correct Answer:avion (m),quel

      quel

      Correct Answer:langue (f),quelle

      quelle

      Correct Answer:noms (m),quels

      quels

      Q3.
      What is the correct way to make this sentence negative? Je veux manger une pizza.

      Je ne veux pas manger une pizza.
      Je veux ne pas manger une pizza.
      Correct answer: Je ne veux pas manger de pizza.
      Je ne manger pas veux une pizza.

      Q4.
      Complete the sentence with the correct form of pouvoir: Je apprendre les langues à l’école.

      Correct Answer: peux

      Q5.
      Put the words in the correct order to form a question using inversion.

      1 - pourquoi
      2 - veux
      3 - -tu
      4 - apprendre
      5 - le
      6 - français

      Q6.
      Which inversion question is correct?

      Pourquoi tu veux apprendre les langues ?
      Correct answer: Pourquoi veux-tu apprendre les langues ?
      Pourquoi veux-tu apprend les langues ?
      Pourquoi veux-tu apprennent les langues ?

      4 Questions

      Q1.
      Match each French noun with its English meaning.

      Correct Answer:langue,language

      language

      Correct Answer:chapeau,hat

      hat

      Correct Answer:cœur,heart

      heart

      Correct Answer:tête,head

      head

      Q2.
      Complete the sentence using the correct form of pouvoir: Je parler allemand.

      Correct Answer: peux

      Q3.
      Which sentence is correct?

      Je peux parle le français.
      Correct answer: Je peux parler le français.
      Je peux parles le français.
      Je peux parlant le français.

      Q4.
      What is the only form of a verb that you will find in a French dictionary?

      Correct Answer: infinitive, the infinitive, the infinitive form, infinitive form

      To help you plan your 7 French lesson on: Une personne sans tête : responding to a poem, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...