Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What you can and can't do: 'pouvoir' and 'savoir' singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the modal verbs 'pouvoir' and 'savoir' in the singular persons to say what summer activities I can do.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ien] sounds like 'bien'
      2. Use 'pouvoir' to talk about ability or permission; use 'savoir' to talk about skills or things you have learned to do.
      3. 'Pouvoir' changes to 'peux' in the first and second persons singular and 'peut' in the 3rd person singular.
      4. 'Savoir' changes to 'sais' in the first and second persons singular and 'sait' in the 3rd person singular.
      5. If modal verbs are followed by another verb it must be in the infinitive form.

      Keywords

      • [ien] - pronounced as in 'bien'

      • Modal verbs - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in infinitive e.g., must, can, want

      • Pouvoir - modal verb meaning 'to be able to, can'

      • Savoir - modal verb meaning 'to know how to, can'

      Common misconception

      There is one verb for 'can' in French like in English.

      The verb for 'can' changes depending on whether you need specific skills/knowledge to be able to do it. If not, use 'pouvoir', if it does, use 'savoir'.

      Teacher tip

      If students are familiar with the jigsaw piece activity B1 then it might be a good opportunity to do the activity a number of times, improving speed each time. You could set it up as a class or partner competition.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'the ticket'?

      Correct answer: le billet
      le pont
      l'erreur
      la vérité
      l'église

      Q2.
      Match the prepositions in French and English.

      Correct Answer:devant,in front (of)
      Correct Answer:dans,in(side)
      Correct Answer:derrière,behind
      Correct Answer:sur,on (top of)
      Correct Answer:sous,under
      Correct Answer:à,at, to with cities, places

      Q3.
      'He wants to visit the old building.' : 'Il visiter le vieux bâtiment'.'

      veux
      Correct answer: veut
      dois
      doit

      Q4.
      How many silent final consonants (SFCs) are in this sentence? 'Je dois faire mes devoirs et après je vais voir mes chiens.'

      Correct Answer: 8, eight, huit

      Q5.
      Write the missing word: 'Modal verbs are always followed by verbs.'

      Correct Answer: infinitive

      Q6.
      Order the words to say: 'I must ask my parents'.

      1 - je
      2 - dois
      3 - demander
      4 - à
      5 - mes
      6 - parents

      6 Questions

      Q1.
      Match up the verbs in French and English.

      Correct Answer:aider,to help, helping
      Correct Answer:chercher,to look for, looking for
      Correct Answer:partager,to share, sharing
      Correct Answer:partir,to leave, leaving
      Correct Answer:pouvoir,to be able to
      Correct Answer:savoir,to know how to

      Q2.
      Select the words with the sound-symbol correspondence [ien].

      pain
      Correct answer: deviens
      algérienne
      Correct answer: combien
      dessin

      Q3.
      Choose the correct missing word: 'Tu sais ?'

      Correct answer: écrire
      écris
      écrit
      lis
      lit

      Q4.
      Choose the correct missing word: 'Can he come too?' - 'Il venir aussi ?'

      peux
      Correct answer: peut
      sais
      sait
      pouvoir

      Q5.
      Write the missing word: 'I can watch TV in my bedroom.' - 'Je regarder la télé dans ma chambre.'

      Correct Answer: peux

      Q6.
      Order the words to say: 'You can listen to music and you can play the piano'.

      1 - tu peux
      2 - écouter
      3 - de la musique
      4 - et
      5 - tu sais
      6 - jouer
      7 - du piano

      To help you plan your 7 French lesson on: What you can and can't do: 'pouvoir' and 'savoir' singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...