Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Le langage cinématographique : past participles of regular verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use regular verbs in the perfect tense to talk about films.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The past participles of -er verbs like 'parler' end in -é.
      2. The past participles of -re verbs like 'entendre' end in -u.
      3. The past participles of -ir verbs like 'choisir' end in -i.
      4. [é] is pronounced as in 'écrire', [u] is pronounced as in 'tu' and [i] is pronounced as in 'midi'.

      Keywords

      • Past participle - verb form that forms the perfect tense, together with the auxiliary verb

      Common misconception

      All regular verbs have a past participle ending in 'é', 'u' or 'i'.

      There are other groups of regular verbs with different endings to the main -er, -re, -ir groups. These verbs are very commonly used and students should practise them regularly.

      Teacher tip

      The final speaking task requires accurate timing by the teacher to maintain a good level of challenge and to ensure that both partners complete the task equally. Teachers might reduce the amount of time given for each partner for more able classes, or increase it for those who need more time.

      Equipment

      A clock or timing device is required for the final speaking task (B3).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the auxiliary verb used with most verbs to form the perfect tense in French?

      Correct answer: avoir
      être
      aller
      faire

      Q2.
      Put the following words in the correct order to form a simple sentence in the perfect tense.

      1 - J'ai
      2 - mangé
      3 - une pizza

      Q3.
      Match the English to the French:

      Correct Answer:To watch,regarder
      Correct Answer:To play,jouer
      Correct Answer:To finish,finir
      Correct Answer:To read,lire
      Correct Answer:To like,aimer

      Q4.
      What is the past participle of the regular verb 'jouer'

      Correct Answer: joué

      Q5.
      What is the past participle of the regular -ir verb finir?

      Correct answer: fini
      finu
      finé
      finis

      Q6.
      Translate the following phrase into French: 'I watched a film.'

      Correct Answer: J'ai regardé un film

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following sentences correctly uses the perfect tense to describe watching a film?

      Nous regardons un film.
      Correct answer: Ils ont regardé un film.
      Tu regarderas un film.
      Elle regarde un film.

      Q2.
      Arrange the following words to form a correct sentence in the perfect tense.

      1 - Elles
      2 - ont
      3 - terminé
      4 - le film

      Q3.
      What is the past participle of the verb vendre (to sell)?

      Correct Answer: vendu

      Q4.
      You want to say 'We finished the homework'. Which of the following is the correct translation?

      Nous finissons les devoirs.
      Correct answer: Nous avons fini les devoirs.
      Nous allons finir les devoirs.
      Nous finirons les devoirs.

      To help you plan your 11 French lesson on: Le langage cinématographique : past participles of regular verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...