Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrôle de lecture: extended reading and translation into English (AQA)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently complete exam-style reading comprehension and translation into English tasks.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is important to have a broad vocabulary to be successful at answering reading comprehension questions.
      2. It is important to look out for synonyms and distractors when answering reading comprehension questions.
      3. It is important to pay close attention to verb endings to accurately translate their tense and subject into English.
      4. It is important to be aware of false friends when translating into English.

      Keywords

      • Synonym - word that has the same or very similar meaning of another word

      • Distractor - incorrect but plausible answer option in reading and listening tasks, designed to test your attention to detail

      Common misconception

      The word 'actuellement' means 'actually'.

      The word 'actuellement' means 'currently'.

      Teacher tip

      Task A1 contains a mixture of Foundation and Higher Tier vocabulary, but it can be adapted to suit the needs of your class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'L'enfant __________ à ses parents'. Choose the correct verb.

      sourire
      Correct answer: sourit
      souris
      souri

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:centaine (f),hundred

      hundred

      Correct Answer:feu (m),fire

      fire

      Correct Answer:ile (m),island

      island

      Correct Answer:peur (m),fear

      fear

      Correct Answer:quart (m),quarter

      quarter

      Correct Answer:vent (m),wind

      wind

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:augmenter,to increase, raise

      to increase, raise

      Correct Answer:couper,to cut, cutting

      to cut, cutting

      Correct Answer:fumer,to smoke, smoking

      to smoke, smoking

      Correct Answer:jeter,to throw (away)

      to throw (away)

      Correct Answer:regretter,to regret, regretting

      to regret, regretting

      Correct Answer:remplir,to fill, filling

      to fill, filling

      Q4.
      Match the French and English.

      Correct Answer:évident,obvious

      obvious

      Correct Answer:faible,weak

      weak

      Correct Answer:nucléaire,nuclear

      nuclear

      Correct Answer:puissant,powerful

      powerful

      Correct Answer:vide,empty

      empty

      Correct Answer:vivant,living, alive

      living, alive

      Q5.
      Write in English: 'mon patron est allé au Maroc'.

      Correct Answer: my boss went to Morocco

      Q6.
      Write in French: 'they (m) hid the key'.

      Correct Answer: ils ont caché la clé

      4 Questions

      Q1.
      What does 'actuellement' mean?

      Correct Answer: currently, at the moment, now, at present

      Q2.
      Which piece of advice for the reading exam is incorrect?

      It is important to be aware of false friends when translating into English.
      Pay close attention to verb endings to accurately translate tense and subject.
      It is important to look out for synonyms and distractors in reading questions.
      Correct answer: Word-for-word translations are the best way to ensure you translate every word.
      It is important to have a broad vocabulary to answer reading questions.

      Q3.
      Write in English: 'nous utilisons les transports en commun'.

      Correct Answer: we use public transport, we are using public transport, we're using public transport

      Q4.
      Write in French: 'there is a lack of time'.

      Correct Answer: il y a un manque de temps

      To help you plan your 11 French lesson on: Contrôle de lecture: extended reading and translation into English (AQA), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...