Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrôle d'écoute : dictation (AQA)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently complete exam-style dictation tasks.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is important to have a firm knowledge of French SSCs in order to accurately transcribe spoken French.

      Keywords

      • Sound-symbol correspondence - relationship between letters and their sounds

      Common misconception

      I should start transcribing as soon as the dictation begins.

      It is useful to listen to the full sentence once before transcribing to get an idea of its meaning. This will help you write the sentence down and check it during the second and third times that the audio is played.

      Teacher tip

      If there are any particular words or phrases your students struggle to transcribe, you could improvise some extra dictation sentences to address these misunderstandings.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is not an adjective?

      courant
      mauvais
      pauvre
      Correct answer: puisque
      mort

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:utiliser,to use, using

      to use, using

      Correct Answer:attendre,to wait, waiting (for)

      to wait, waiting (for)

      Correct Answer:préférer,to prefer, preferring

      to prefer, preferring

      Correct Answer:livrer,to deliver, delivering

      to deliver, delivering

      Correct Answer:souhaiter,to wish, wishing

      to wish, wishing

      Correct Answer:toucher,to touch, touching

      to touch, touching

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:pierre (f),stone

      stone

      Correct Answer:fois (f),time

      time

      Correct Answer:ligne (f),line

      line

      Correct Answer:nombre (m),number

      number

      Correct Answer:son (m),sound

      sound

      Correct Answer:sorte (f),sort, kind

      sort, kind

      Q4.
      Order the words to say: 'she has the same idea as me'.

      1 - elle
      2 - a
      3 - la
      4 - même
      5 - idée
      6 - que
      7 - moi

      Q5.
      Write in English: 'nous avons accepté les changements'.

      Correct Answer: we accepted the changes, we have accepted the changes, we've accepted the changes

      Q6.
      Write in French: 'What are the advantages?'.

      Correct Answer: quels sont les avantages

      4 Questions

      Q1.
      When should you start transcribing in dictation questions?

      as soon as the dictation begins
      Correct answer: after listening to the full sentence once
      after listening to the full sentence twice
      after listening to the full sentence three times
      as soon as you hear a word you don't know

      Q2.
      Match the words and missing sounds.

      Correct Answer:__voyer,[en]

      [en]

      Correct Answer:mainten__t,[an]

      [an]

      Correct Answer:enf__,[in]

      [in]

      Correct Answer:c__pter,[om]

      [om]

      Correct Answer:ens__ble,[em]

      [em]

      Correct Answer:__ener,[am]

      [am]

      Q3.
      Write in English: 'j'ai gagné beaucoup d'argent'.

      Correct Answer: I won lots of money, I won a lot of money, I have won lots of money, I have won a lot of money

      Q4.
      Write in French: 'you can reduce the risk'.

      Correct Answer: on peut réduire le risque, tu peux réduire le risque

      To help you plan your 11 French lesson on: Contrôle d'écoute : dictation (AQA), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...