Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrôle écrit: short and long essay practice (AQA)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently complete exam-style essay tasks from the writing paper.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The BORDER acronym is a useful tool to respond fully and accurately to bullet point writing prompts.

      Keywords

      • BORDER - acronym used to respond fully and accurately to bullet point writing prompts

      Common misconception

      I can choose which bullet points I answer for the essay questions in the writing paper.

      You must answer all bullet points for the essay questions in the writing paper.

      Teacher tip

      For extra scaffolding in Tasks B1 and B2, you could provide students with some useful sentence starters.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which adjectives require a change in their feminine form?

      Correct answer: dangereux
      Correct answer: excellent
      pratique
      rare
      sensible

      Q2.
      Order the numbers from smallest to largest.

      1 - sept
      2 - huit
      3 - neuf
      4 - quinze
      5 - vingt
      6 - trente
      7 - mille

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:sol (m),floor, ground

      floor, ground

      Correct Answer:espoir (m),hope

      hope

      Correct Answer:espace (m),space

      space

      Correct Answer:réchauffement (m),warming

      warming

      Correct Answer:plaisir (m),pleasure

      pleasure

      Correct Answer:promesse (f),promise

      promise

      Q4.
      Match the French and English.

      Correct Answer:frapper,to hit, knock

      to hit, knock

      Correct Answer:polluer,to pollute, polluting

      to pollute, polluting

      Correct Answer:sourire,to smile, smiling

      to smile, smiling

      Correct Answer:supporter,to tolerate, bear, put up with

      to tolerate, bear, put up with

      Correct Answer:renvoyer,to send back, resend

      to send back, resend

      Correct Answer:souligner,to underline, stress

      to underline, stress

      Q5.
      Write in English: 'le rêve m'a surpris'.

      Correct Answer: the dream surprised me, the dream has surprised me

      Q6.
      Write in French: 'we notice the difference'.

      Correct Answer: nous remarquons la différence

      4 Questions

      Q1.
      Which statement is incorrect?

      Correct answer: I can choose which bullet points to answer for the essay question.
      I must answer all bullet points for the essay question.
      The BORDER acronym is a useful tool to respond to bullet point writing prompts.
      BORDER stands for Basic answer, Opinion, Reason, Develop, Extend, Review.

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:j'aime,I like

      I like

      Correct Answer:je n'aime pas,I don't like

      I don't like

      Correct Answer:j'adore,I love

      I love

      Correct Answer:je préfère,I prefer

      I prefer

      Correct Answer:je pense que,I think that

      I think that

      Correct Answer:je trouve que,I find that

      I find that

      Q3.
      Order the words to say: 'which made me very happy'.

      1 - ce
      2 - qui
      3 - m’
      4 - a
      5 - rendu
      6 - très
      7 - content

      Q4.
      Write in French: 'I have never smoked'.

      Correct Answer: je n'ai jamais fumé

      To help you plan your 11 French lesson on: Contrôle écrit: short and long essay practice (AQA), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...