Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Un tour en France : present and future tense of aller, avoir, faire and être

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use present and future tenses to describe plans for a future trip exploring France.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is useful to practise recalling present, aller + infinitive, then simple future e.g. je suis, je vais être, je serai.
      2. It is important to include regular and common irregular simple future verbs when writing about future plans.
      3. Wherever possible in your writing, it is good to demonstrate that you can move between different tenses.

      Keywords

      • Aller + infinitive - 2-verb structure meaning ‘going to + infinitive’

      • Simple future - 1-verb future tense meaning ‘will + verb’

      Common misconception

      The simple future stem of 'aller' is its infinitive, like most -er verbs.

      'Aller' is an irregular verb and its stem in the simple future is ir-. The normal simple future endings are added to this stem.

      Teacher tip

      Task A1 listening includes a worked example to start. Task B1 could be adapted for further challenge by removing the English, and requiring pupils to provide this as part of the task. B2 refers to BORDER, our writing acronym, first met in Unit 11 lesson 9.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words are adverbs of time?

      Correct answer: demain
      nombreux
      nord
      sud
      Correct answer: tard

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:aller,to go, going

      to go, going

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:faire,to do, doing

      to do, doing

      Correct Answer:être,to be, being

      to be, being

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:aout (m),August

      August

      Correct Answer:météo (f),weather forecast

      weather forecast

      Correct Answer:métro (m),underground, metro

      underground, metro

      Correct Answer:montagne (f),mountain

      mountain

      Correct Answer:plage (f),beach

      beach

      Correct Answer:promenade (f),walk

      walk

      Q4.
      Order the words to say: 'the tourists position themselves near to the beach'.

      1 - les
      2 - touristes
      3 - se
      4 - placent
      5 - près de
      6 - la
      7 - plage

      Q5.
      Write the correct missing word to say: 'This weekend I am going to visit my family'. - 'Ce week-end je visiter ma famille'.

      Correct Answer: vais

      Q6.
      Write in English: 'il va faire du ski'.

      Correct Answer: He is going to go skiing., He is going to ski.

      6 Questions

      Q1.
      Match the infinitives to their future tense stems.

      Correct Answer:aller,ir-

      ir-

      Correct Answer:avoir,aur-

      aur-

      Correct Answer:être,ser-

      ser-

      Correct Answer:faire,fer-

      fer-

      Q2.
      Which sentences refer to the future?

      Je vais à Paris.
      Correct answer: Je vais aller à Paris.
      Correct answer: J'irai à Paris.
      Je suis allé à Paris.
      J'allais à Paris.

      Q3.
      Order the words to say: 'you will be in the Alps but I will be in the Pyrenees'.

      1 - tu
      2 - seras
      3 - dans les Alpes
      4 - mais
      5 - je
      6 - serai
      7 - dans les Pyrénées

      Q4.
      Write the missing word to say 'I will have a view'. - 'J' une vue'.

      Correct Answer: aurai

      Q5.
      Write in French: 'you will go on holiday'.

      Correct Answer: Tu iras en vacances.

      Q6.
      Write in French: 'she will go camping'.

      Correct Answer: Elle fera du camping.

      To help you plan your 10 French lesson on: Un tour en France : present and future tense of aller, avoir, faire and être, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...