Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      La diversité religieuse dans les pays francophones : extending vocabulary

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand texts about religious diversity and can describe some Francophone customs and traditions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Listening and reading texts can be exploited to enrich our topic-specific vocabulary.
      2. France and other Francophone countries are religiously diverse.
      3. Cognates may look very similar to English but sound quite different so attention must be paid to pronunciation.
      4. Time adverbials and verb forms can be used to distinguish between past, present and future actions and events.

      Keywords

      • Cognate - words with the same meaning and same or similar spelling in English and French

      Common misconception

      Cognates are pronounced the same way in French as they are in English.

      Cognates are often pronounced very differently in French. Students should not overlook the importance of practising pronunciation of cognates in order to better respond to listening stimuli as well as to develop a more authentic pronunciation.

      Teacher tip

      This lesson contains references to France as a secular country. This is an interesting area and pupils might benefit from learning more about France's stance on religion in public places such as schools and discussing their opinions about it. Slide 20 source: INSEE.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens are useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match up to give information about Algeria.

      Correct Answer:L’Algérie est le plus,grand pays en Afrique.
      Correct Answer:L’Algérie a deux,paysages différents.
      Correct Answer:En Algérie, l’Aïd,est une fête importante
      Correct Answer:En Algérie, il y a,des juifs et des chrétiens.

      Q2.
      When you are describing a photo, PALM will help you to remember what to talk about. What does it stand for (in the correct order)?

      Correct Answer: People, Action, Location, Mood

      Q3.
      Find the missing word. Je peux voir trois , qui sont toutes les jeunes femmes.

      personne
      homme
      tables
      Correct answer: personnes
      hommes

      Q4.
      Translate this sentence.

      1 - Elles sont
      2 - dehors,
      3 - à un festival;
      4 - peut-être
      5 - c’est
      6 - le carnaval
      7 - de Nice.

      Q5.
      Put the sentence in the correct order.

      1 - Je
      2 - suis
      3 - certain
      4 - qu'
      5 - elles
      6 - sont
      7 - contentes

      Q6.
      Match the indirect object pronouns.

      Correct Answer:me (m'),to me
      Correct Answer:te (t'),to you (informal)
      Correct Answer:lui,to him, to her
      Correct Answer:nous,to us
      Correct Answer:vous,to you (plural, formal)
      Correct Answer:leur,to them

      6 Questions

      Q1.
      What are 'Les mots apparentés'?

      Correct Answer: cognates

      Q2.
      Match the adverbs of time.

      Correct Answer:de nos jours,nowadays
      Correct Answer:normalement,normally
      Correct Answer:demain,tomorrow
      Correct Answer:hier soir,yesterday evening
      Correct Answer:avant,before
      Correct Answer:à l’avenir,in the future

      Q3.
      Chose the correct word to finish the sentence, 'France is a secular country'. La France est un pays ...

      chrétien
      Correct answer: laïque
      bouddhiste
      catholique
      musulman

      Q4.
      Match the verb tenses to the forms of the verb.

      Correct Answer:perfect,j'ai visité
      Correct Answer:imperfect,je visitais
      Correct Answer:present,je visite
      Correct Answer:1-verb future,je visiterai
      Correct Answer:2-verb future,je vais visiter

      Q5.
      Finish the sentence. À l’avenir ...

      Correct answer: je visiterai une synagogue
      je visite une synagogue
      je visitais une synagogue
      j'ai visité une synagogue

      Q6.
      Finish the sentence. Hier ...

      je visiterai une synagogue
      je visite une synagogue
      je vais visiter une synagogue
      je visitais une synagogue
      Correct answer: j'ai visité une synagogue

      To help you plan your 11 French lesson on: La diversité religieuse dans les pays francophones : extending vocabulary, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...