Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Qui a gagné ? Yes/no questions in the perfect tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions in the perfect tense, including negation, in the context of francophone sports personalities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Yes/no questions in the past tense are formed by inversion, asking 'est-ce que' or using intonation, as in the present.
      2. To negate in the perfect tense, put 'ne' and 'pas/jamais' around the auxiliary verb (part of 'avoir' or 'être').
      3. T-liaison is common in inversion questions in the perfect tense, e.g., 'A-t-il gagné ?'. This eases pronunciation.
      4. When transcribing, it's important to think about liaison and where one word ends and another begins.

      Keywords

      • Inversion - when the subject pronoun and verb switch place to form a question

      • Negation - two elements, e.g., 'ne … pas', around the main verb expressing negative meaning

      • T-liaison - the pronounced -t- between the subject pronoun and verb in perfect tense inversion questions

      Common misconception

      The second element of the negative structure goes after the past participle when forming past tense phrases.

      The second element of the negative structure is always placed after the auxiliary verb and before the past participle. This requires practice as students are likely to misapply the negative structure learned with present tense.

      Teacher tip

      Repeating speaking activities immediately, one or more times, improves fluency and deepens vocabulary knowledge.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Questions in French can be formed by using 'est-ce que', inversion and .

      Correct Answer: intonation, tone of voice

      Q2.
      What is the past participle of 'faire' (to do, to make)?

      Correct Answer: fait

      Q3.
      Put the words below in the correct order to form the following sentence in French: 'I don't want to go to the museum.'

      1 - je
      2 - ne
      3 - veux
      4 - pas
      5 - aller
      6 - au
      7 - musée

      Q4.
      Complete the following translation: 'Je ne joue jamais au hockey - I play hockey.'

      Correct Answer: never

      Q5.
      Match the French words below to the correct English translations.

      Correct Answer:le corps,body
      Correct Answer:le doigt,finger
      Correct Answer:le dos,back
      Correct Answer:la jambe,leg
      Correct Answer:la main,hand
      Correct Answer:le pied,foot

      Q6.
      Match the French words below to the correct English translations.

      Correct Answer:la colère,anger
      Correct Answer:la présentation,presentation
      Correct Answer:plaire,to please, pleasing
      Correct Answer:l'arme,weapon, arms
      Correct Answer:l'humanité,humanity
      Correct Answer:la souffrance,suffering

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Yes/no questions are formed differently in the perfect tense to the present tense.

      Correct Answer: False

      Q2.
      True or false? 'Nous n'avons joué pas au tennis' is grammatically correct.

      Correct Answer: False

      Q3.
      Sort the words below into the correct order to translate the following sentence: 'You have never been to America'.

      1 - tu
      2 - n'
      3 - est
      4 - jamais
      5 - allé
      6 - aux
      7 - États-Unis

      Q4.
      How do you say 'among' in French?

      Correct answer: parmi
      pourtant
      la plupart
      la position
      probablement

      Q5.
      Match the English words below to the correct French translations.

      Correct Answer:way, manner,une façon
      Correct Answer:to go to bed, going to bed,se coucher
      Correct Answer:despite, in spite of,malgré
      Correct Answer:to realise, to achieve,réaliser
      Correct Answer:to fight, fighting,se battre
      Correct Answer:to stop,arrêter de

      Q6.
      What letter is commonly used in inversion questions in the perfect tense to help pronunciation?

      Correct Answer: t, t-liaison

      To help you plan your 10 French lesson on: Qui a gagné ? Yes/no questions in the perfect tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...