Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      La transformation des villes : imperfect of être, avoir and faire

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the changes taking place in towns using the imperfect and present tenses to contrast past and present.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The imperfect tense is used to describe how something or someone 'used to' be and what regularly happened in the past.
      2. 'il y avait' is the imperfect tense form of 'il y a', and means 'there used to be'.
      3. When a word ending in a normally silent consonant is followed by a mute 'h', the consonant is heard in liaison.

      Keywords

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past, or to say what was happening

      • Simple present - describes habitual events in the present: 'I do'

      Common misconception

      When speaking or writing about what you did regularly in the past, use the perfect tense to state the action of the sentence.

      When speaking or writing about what you did regularly in the past, use the imperfect tense to state the action. This is because you are talking about something that didn't have a clear start and end point. Perfect tense is not appropriate.

      Teacher tip

      Task B4 has two options. Option 1 is for students requiring exposure to some higher level vocab, while Option 2 is a shortened version of the task.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens if available would be useful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French words with their English meanings.

      Correct Answer:sans,without
      Correct Answer:pour,for
      Correct Answer:avant,before
      Correct Answer:moi,me
      Correct Answer:toi,you

      Q2.
      Match the subjects with the correct imperfect tense verb forms.

      Correct Answer:tu,allais
      Correct Answer:il,allait
      Correct Answer:nous,allions
      Correct Answer:vous,alliez
      Correct Answer:elles,allaient

      Q3.
      Which is the correct imperfect verb ending in this sentence? 'Nous visit... souvent le musée quand j'étais enfant.'

      ais
      ait
      Correct answer: ions
      iez
      aient

      Q4.
      What is the imperfect tense stem of être?

      êt
      et
      Correct answer: ét
      èt

      Q5.
      The present tense form for which subject is the starting point for creating the imperfect tense stem?

      je
      il
      Correct answer: nous
      vous
      ils

      Q6.
      Which is the correct word order to make this sentence? They used to like going to France on holiday.

      1 - ils
      2 - aimaient
      3 - aller
      4 - en
      5 - France
      6 - en
      7 - vacances

      6 Questions

      Q1.
      Which tense should you use when speaking or writing about what you did regularly in the past?

      perfect tense
      present tense
      conditional tense
      Correct answer: imperfect tense

      Q2.
      Match the French and English vocabulary.

      Correct Answer:prévenir,to let know, warn
      Correct Answer:se rappeler,to remember
      Correct Answer:le commissariat,police station
      Correct Answer:le tiers,third
      Correct Answer:bas,low
      Correct Answer:fermé,closed

      Q3.
      Which sentences are in the present tense?

      Correct answer: Ma ville est grande et moderne.
      Dans ma ville, il y avait des hôtels.
      Correct answer: Ma ville a un aéroport.
      Nous faisions les magasins chaque week-end.
      Correct answer: Ils font du sport au stade.

      Q4.
      Write the imperfect tense correct form of the verb in brackets. 'Ils (avoir) de longs cheveux châtains.'

      Correct Answer: avaient

      Q5.
      What is the correct imperfect form of the verb in brackets in this sentence? 'Vous (faire) de l'athlétisme quand vous étiez jeune ?'

      Correct Answer: faisiez

      Q6.
      Complete the sentence: The translation of 'there used to be' is: il y .

      Correct Answer: avait

      To help you plan your 10 French lesson on: La transformation des villes : imperfect of être, avoir and faire, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...