Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Similarities and differences: Arusha in Tanzania

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use photographs to identify similarities and differences between Arusha and the place where I live.

      Key learning points

      1. There are similarities and differences between places and the lives of people in different parts of the world.
      2. Photographs can be used to investigate and compare Arusha and my local area.
      3. There are similarities and differences between the physical and human features in Arusha and my own local area.

      Keywords

      • Similarities - Similarities are the things that are the same when compared with others.

      • Differences - Differences are the things that are not the same when compared with others.

      • Climate - Climate is an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more).

      • Physical feature - A physical feature is natural and has not been formed or made by humans.

      • City - A city is a settlement that is usually larger than a town and has local government.

      Common misconception

      Learners may not fully appreciate the diversity of places within countries.

      Spend time exploring a range of settlements in different parts of the UK.

      Teacher tip

      There are many other ways in which these photographs could be used. For example, learners could: imagine what people in the photographs might be thinking or saying; think of questions they could ask about the photographs; or extend the photographs by drawing around them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A city is ...

      Correct answer: a place where lots of people live and work.
      Correct answer: bigger than a town or a village.
      smaller than a village.
      another name for a farm.

      Q2.
      Things that are the same when compared with other things are ...

      simple.
      Correct answer: similarities.
      differences.
      sentences.

      Q3.
      Something that is natural and not made by people is ...

      Correct answer: a physical feature.
      a human feature.
      a farm.
      a building.

      Q4.
      Climate is ...

      the weather over one week.
      how sunny or rainy it is each day.
      the average of weather conditions in a place taken over a long time.

      Q5.
      What are the countries of the UK?

      England, Ireland, Wales
      Scotland, Northern Ireland, Wales
      Correct answer: England, Northern Ireland, Scotland, Wales
      Ireland, Northern Ireland, Scotland, Wales

      Q6.
      What continent is Tanzania in?

      Europe
      North America
      Correct answer: Africa
      Antarctica

      6 Questions

      Q1.
      Mountains, trees and the sea are examples of ...

      human features.
      Correct answer: physical features.
      human and physical features.

      Q2.
      Arusha is a city in the north of ...

      Correct answer: Tanzania.
      England.
      Africa.

      Q3.
      Sheffield is a city in the north of ...

      Ireland.
      Scotland.
      Correct answer: England.
      Wales.

      Q4.
      Differences are things that ...

      Correct answer: are not the same when compared with others.
      are the same when compared with others.
      are sometimes the same when compared with others.

      Q5.
      You can investigate and compare places by looking at ...

      Correct answer: photographs of different places.
      photographs of the same place.
      place names.

      Q6.
      Maps can help us compare places by ...

      Correct answer: showing us where places are located.
      Correct answer: giving us information about the size of a place.
      showing photographs of a place.

      To help you plan your 2 geography lesson on: Similarities and differences: Arusha in Tanzania, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...