Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Cardiff as a capital city

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what is special about a capital city and locate, name and describe some of Cardiff’s most significant landmarks.

      Key learning points

      1. A capital city is where the Government has their headquarters and makes important decisions.
      2. The Welsh name for Cardiff is Caerdydd; the Welsh language is widely spoken in Wales.
      3. Cardiff Castle is on a site that is nearly 2000 years old and is an important landmark and tourist attraction.
      4. Cardiff grew into a large settlement very quickly because it was an important centre for the coal industry.

      Keywords

      • Government - A government is the group of people who are in charge of running the country

      • Parliament - Parliament is the group of people who make the laws for the country

      • Commute - To commute is to travel quite a long distance between your home and where you work

      • Landmark - A feature in the landscape which has a particular meaning attached to it, for example to help with directions, is called a landmark.

      Common misconception

      That commuters all drive cars to work.

      Many people do drive their car to work, but commuters are all the people that travel to a place for work using any mode of transport.

      Teacher tip

      This lesson introduces pupils to the fact that English is not the only language of the UK. Try teaching pupils some everyday words or phrases in Welsh such as yes and no, greetings and goodbyes, please and thank you. Useful resources can be found here: https://www.bbc.co.uk/bitesize/subjects/zqsv7p3

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which city does the River Taff flow through?

      Carlisle
      Correct answer: Cardiff
      Wrexham
      Bangor

      Q2.
      How are the cities of Cardiff and London connected?

      by a bridge
      by a river
      Correct answer: by a motorway
      by a ferry

      Q3.
      In which country are the following located?

      Correct Answer:Cardiff,Wales
      Correct Answer:London,England
      Correct Answer:River Taff,Wales
      Correct Answer:River Thames,England

      Q4.
      True or false? Cardiff is a capital city.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      Which country of the United Kingdom is missing from this list? England, Wales, Northern Ireland, .

      Correct Answer: Scotland

      Q6.
      Complete the sentence. The on a map shows what size the area that is represented in the map really is.

      Correct Answer: scale

      6 Questions

      Q1.
      How many languages are spoken in Wales?

      1
      Correct answer: 2
      3
      4

      Q2.
      What is the capital of Wales?

      Bangor
      Correct answer: Cardiff
      Swansea
      Correct answer: Caerdydd

      Q3.
      What do we call people who travel into an area that is not where they live for work every day?

      Correct answer: commuters
      visitors
      residents
      tourists

      Q4.
      Unscramble the letters to reveal the word for a Cardiff landmark.

      1 - c
      2 - a
      3 - s
      4 - t
      5 - l
      6 - e

      Q5.
      Complete the sentence. Cardiff grew and expanded because it was an important place for the industry.

      Correct Answer: coal

      Q6.
      In Cardiff, what is the main thing that happens in the Senedd building?

      exhibitions take place
      Correct answer: parliament meets
      concerts take place
      people eat and drink

      To help you plan your 2 geography lesson on: Cardiff as a capital city, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...