Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the course of the River Taff and explain how the River Taff has changed over time.

      Key learning points

      1. The River Taff flows from the north to the south of the city and drains into Cardiff Bay, a freshwater lake.
      2. Over 200 years ago, a famous engineer called Isambard Kingdom Brunel changed the course of the River Taff.
      3. Cardiff Station was then built in an area that used to flood before the river was diverted.
      4. The River Taff used to be heavily polluted but is now home to trout, salmon and other wildlife.

      Keywords

      • Course - The course of a river is the path it takes from its source at the start to its mouth at the end

      • Freshwater - Freshwater is water that is not salty

      • Divert - To divert something is to make it take a different route

      • Pollution - Pollution is anything that makes the environment dirty or unhealthy

      Common misconception

      Pupils may think that rivers simply stop or disappear, rather than flow into a larger water body.

      All rivers are part of the water cycle; water in a river flows overland along its course until it reaches a larger body of water, often at the coast. For example, water from the River Taff flows into Cardiff Bay.

      Teacher tip

      Find out about community groups in your local area that volunteer to clean up natural places like riversides. Pupils may not be aware that any such groups exist and it will make the concepts in the lesson more tangible to see how similar things happen in their local area.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these modes of transport would you find on water?

      trains
      Correct answer: Aquabus
      taxis
      planes

      Q2.
      Which of these is a National Park?

      Cardiff Bay
      River Taff
      Taff Trail
      Correct answer: Brecon Beacons

      Q3.
      What do people use Cardiff Central Station for?

      Correct answer: to catch trains to other places
      to catch planes to other places
      to catch ferries to other places
      to catch cars to other places

      Q4.
      Complete the sentence. An express service takes people from Cardiff city centre to the international airport.

      Correct Answer: bus, Bus

      Q5.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:Cardiff Bay,a body of water on the Cardiff coast
      Correct Answer:Brecon Beacons,a National Park north of Cardiff
      Correct Answer:Penarth,a town near Cardiff reached by Aquabus
      Correct Answer:River Severn,a body of water that the M4 motorway crosses

      Q6.
      Complete the sentence. Wales is connected to by the M4 motorway.

      Correct Answer: England, england

      6 Questions

      Q1.
      Where does the River Taff begin?

      Correct answer: Brecon Beacons
      Cardiff Bay
      Penarth
      Pontyprydd

      Q2.
      Which of these historic people was an engineer?

      Queen Elizabeth II
      Correct answer: Isambard Kingdom Brunel
      William Shakespeare
      Charles Dickens

      Q3.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:course,the path taken by a river
      Correct Answer:divert,to make something change direction
      Correct Answer:source,where a river starts
      Correct Answer:mouth,where a river enters the sea or a lake

      Q4.
      Which of these species would you find in the River Taff?

      Correct answer: salmon
      shark
      tropical fish

      Q5.
      Complete the sentence. A lot of pollution in the River Taff came from the industry.

      Correct Answer: coal

      Q6.
      What problem is shown in the picture?

      An image in a quiz
      dirt
      rubbish
      Correct answer: pollution
      plastic

      To help you plan your 2 geography lesson on: The River Taff, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...