New
New
Year 1

Fieldwork: Autumn in the school grounds

I can use geographical vocabulary to identify seasonal signs in the school grounds.

New
New
Year 1

Fieldwork: Autumn in the school grounds

I can use geographical vocabulary to identify seasonal signs in the school grounds.

Lesson details

Key learning points

  1. Recording daily weather conditions (e.g. temperature, wind direction and speed) develops weather-specific vocabulary.
  2. There are four seasons, and signs of each of them can be seen in the school grounds.
  3. Fieldwork outside, e.g. finding signs of autumn, develops geographical vocabulary, observation and recording skills.
  4. Geographers take photographs, draw pictures, make models, or add information to maps to record what they notice.

Common misconception

Fieldwork only takes place in a field.

You can complete fieldwork anywhere as long as you can get outside and look for changes and make observations!

Keywords

  • Weather - The weather of a place is the day to day condition of the atmosphere, e.g. sunny, snowing, warm, etc.

  • Seasons - The seasons are four times of year that have different weather and they are spring, summer, autumn and winter.

  • Fieldwork - Investigating the outdoors using geographical tools and thinking, and gathering information or data is known as fieldwork.

You can include pictures of things to look for in your school grounds to link the signs of Autumn to the school grounds. For example if you have fruit in your grounds, trees that have leaves which have changed colour etc.
Teacher tip

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What is an example of weather?
Correct answer: rain
Correct answer: wind
flower
Correct answer: sun
Q2.
Which words describe the weather?
Correct answer: cold
tree
Correct answer: hot
Correct answer: windy
leaf
Q3.
What are seasons?
How the air feels outside right now.
Correct answer: Four different times during the year with different types of weather in each.
Five times a year when the weather is the same.
Q4.
What are the names of the seasons?
Correct answer: Summer
Correct answer: Autumn
October
Correct answer: Spring
Correct answer: Winter
Q5.
Signs that it is the end of summer and the beginning of autumn include:
Correct answer: colder days
hot sunny days
Correct answer: leaves turning brown
Correct answer: darker days
Q6.
In autumn leaves change from green to:
Correct answer: yellow
black
Correct answer: red
blue
Correct answer: brown

6 Questions

Q1.
Weather explains the current state of the ...
ceiling and the floor inside.
grass and soil.
Correct answer: sky and air outside.
Q2.
Words that we can use to describe the weather include:
Correct answer: cloudy
Correct answer: warm
Correct answer: drizzle
sad
Correct answer: overcast
Q3.
Seasons show us how the weather changes over ...
a day.
a week.
a month.
Correct answer: a year.
Q4.
What are the four seasons?
Autumn, Winter, November, Summer
October, Winter, Spring, Summer
Summer, Autumn, Winter, Rain
Correct answer: Autumn, Winter, Spring, Summer
Q5.
Signs that it is autumn include:
Correct answer: fruit to harvest
long, warm evenings
Correct answer: shorter, darker days
Correct answer: seeds falling from trees
Q6.
Which months of the year fall into autumn?
Correct answer: October
August
Correct answer: September
Correct answer: November