Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The street outside our school

      Lesson details

      Learning outcome

      You can share your ideas about how you could investigate the local area and help plan fieldwork in the street outside your school.

      Key learning points

      1. Geographers sometimes draw maps from memory, e.g. a map showing things in a street outside school.
      2. Geographers investigate places by going outside to gather information in different ways and we call this fieldwork.
      3. Risk assessment means thinking about possible dangers and how you can keep yourself safe.

      Keywords

      • Fieldwork - Fieldwork is investigating the outdoors using geographical tools and thinking to gather information or data.

      • Familiar street features - Familiar street features are those items that you usually find near to roads and pavements.

      • Street - A street is a road, usually with houses or buildings on both sides.

      • Danger - A danger is a cause of something bad happening.

      Common misconception

      All streets outside schools across the country have all of these features and look the same.

      The street outside your school is unique to your school. There might be all, some or none of these features. There could be features outside your school that are not mentioned here.

      Teacher tip

      Share a couple of images of the street outside your school to help stimulate memory.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why are digital maps useful for a local area?

      They are on a computer
      Correct answer: You can switch between an aerial photo and map easily
      They are colourful

      Q2.
      Which of these are human features you might see in your local area?

      parks
      Correct answer: lampposts
      Correct answer: bridges
      trees
      Correct answer: schools

      Q3.
      Which of these settlements is a village?

      Correct answer: A few houses and shop and place of worship, and a small population.
      Many more houses and services and a bigger population.
      Lots of buildings, businesses, roads and people!

      Q4.
      What is an example of a green space?

      Correct answer: a park
      Correct answer: a woodland area
      a greenhouse
      a tree

      Q5.
      Which of these features would you expect to find in a village?

      Cinema
      Hospital
      Correct answer: Shop
      Correct answer: Place of worship

      Q6.
      Where is a suburb in a city?

      in the middle
      Correct answer: on the edge
      on the east side
      between the supermarket and the hospital
      Q3 image 1 Cramlington village centre, (c)Graham Robson, 2018, licensed under CC BY-SA 2.0

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements correctly describes fieldwork?

      Correct answer: investigating an issue
      Correct answer: collecting data
      playing in a field
      Correct answer: working outside

      Q2.
      Before completing fieldwork you must ...

      Correct answer: complete a risk assessment
      wash your hands
      eat your lunch
      know the answer to your investigation

      Q3.
      Geographers must __________ fieldwork so that it is successful.

      Correct answer: plan
      hurry
      practice
      like

      Q4.
      Match the danger to the solution.

      Correct Answer:Bad weather,Make sure everyone has a coat to wear.
      Correct Answer:Busy roads,Walk on the pavement and use the crossings.
      Correct Answer:Rocky paths,Make sure you wear suitable shoes.
      Correct Answer:Working away from the school site,Stay with the adult in charge.

      Q5.
      Which familiar features might you see in a local street?

      Correct answer: a post box
      a beach
      Correct answer: a local shop
      Correct answer: a lamppost
      Correct answer: a rubbish bin

      Q6.
      Which type of houses are you most likely to see in the suburbs?

      Flats
      Correct answer: Semi detached
      Terraced
      Correct answer: Detached
      Cottages

      To help you plan your 1 geography lesson on: The street outside our school, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...