Year 3

How are volcanoes made?

In this lesson, we are going to be learning about how volcanoes are formed. We will then think about different types of volcanoes and we will conclude by recapping on where volcanoes are located.

Year 3

How are volcanoes made?

In this lesson, we are going to be learning about how volcanoes are formed. We will then think about different types of volcanoes and we will conclude by recapping on where volcanoes are located.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Understand what volcanoes are
  2. Examine how volcanoes vary
  3. Explain what stratovolcanoes are

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Mountain ranges are formed when...
Correct answer: tectonic plates collide.
tectonic plates move around each other.
tectonic plates move away each other.
tectonic plates move past each other.
Q2.
What is the name of the tallest mountain on Earth?
Ben Nevis
Kilimanjaro
Correct answer: Mount Everest
Mount Fuj
Q3.
Ocean trenches are formed when...
an oceanic plate and a continental plate collide.
two continental plates collide.
two continental plates move away from each other.
Correct answer: two oceanic plates collide.

5 Questions

Q1.
An active volcano has had at least one eruption in the last 10,000 years.
False
Correct answer: True
Q2.
Volcanoes are formed… (choose two options)
Correct answer: when tectonic plates collide and one plate is pushed beneath another.
when tectonic plates move around each other..
Correct answer: when tectonic plates move away from one another.
when tectonic plates remain still.
Q3.
Which statement describes a shield volcano?
Lava does not flow as far. Many layers of hardened lava build up a steep volcano after repeated eruptions.
Correct answer: Lava flows easily so a broad volcanic mountain is built up over time by repeated eruptions.
Q4.
Which statement describes a stratovolcano?
Lava does not flow as far. Many layers of hardened lava build up a steep volcano after repeated eruptions.
Correct answer: Lava flows easily so a broad volcanic mountain is built up over time by repeated eruptions.
Q5.
Which statement describes a stratovolcano?
Lava does not flow as far. Many layers of hardened lava build up a steep volcano after repeated eruptions.
Correct answer: Lava flows easily so a broad volcanic mountain is built up over time by repeated eruptions.