Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how food production, processing and distribution has changed over time and identify potential positive and negative impacts of these changes.

      Key learning points

      1. The foods routinely available in the UK have numerous places of origin around the world; many are imported.
      2. Contemporary food production, processing and distribution systems are much more complex than those of the past.
      3. There are potential positive and negative impacts of contemporary food production, processing and distribution systems.

      Keywords

      • Place of origin - The place of origin is the place where something first comes from

      • Imported - Goods that are imported are brought in from another country

      • Greenhouse gas emissions - Greenhouse gas emissions are gases that are released and trap heat in Earth’s atmosphere

      • In season - In season means the time of year when a food is naturally ready for harvesting

      • Processing - Processing means making changes to a food’s natural state. An example is cooking beans in a tomato sauce and preserving them in tins

      Common misconception

      Limited understanding of the difference between unprocessed and processed or ultra-processed foods.

      Sort some different foods into categories according to their level of processing.

      Teacher tip

      This lesson has strong links with other subjects such as history, science and DT. As an extension activity, learners could investigate the origins of other food types.

      Equipment

      Information books and/or access to the internet

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The main ingredient of bread is often...

      Correct answer: wheat
      oats
      milk
      bananas

      Q2.
      Which of these foods also contain wheat?

      Correct answer: cakes
      Correct answer: pasta
      Correct answer: crackers
      rice

      Q3.
      Put these stages of food production in order.

      1 - Grow crops
      2 - Harvest crops
      3 - Process
      4 - Produce
      5 - Package
      6 - Distribute

      Q4.
      In addition to flour what else is needed to make bread?

      Correct answer: Yeast
      Correct answer: Water
      Correct answer: Salt
      Cheese

      Q5.
      Why is bread made in factories?

      Correct answer: it can be made in large quantities
      Correct answer: it can be made quickly
      it smells delicious

      Q6.
      How many loaves of bread are sold every day in the UK?

      1100
      11 000
      Correct answer: 11 million
      11

      6 Questions

      Q1.
      Match the key term with the correct definition.

      Correct Answer:place of origin,the place where something first comes from

      the place where something first comes from

      Correct Answer:in season,the time of year when a food is naturally ready for harvesting

      the time of year when a food is naturally ready for harvesting

      Correct Answer:imported,goods brought in from another country

      goods brought in from another country

      Q2.
      Match the food to its place of origin.

      Correct Answer:chocolate,Central America

      Central America

      Correct Answer:wheat,West Asia

      West Asia

      Correct Answer:apples,Central Asia

      Central Asia

      Q3.
      When did humans first start farming?

      Correct answer: the Stone Age
      the Bronze Age
      in Tudor times

      Q4.
      What types of food processing were used first?

      canning
      refrigeration
      Correct answer: fermentation
      Correct answer: pasteurisation

      Q5.
      What are the positives to food processing?

      Correct answer: makes the food last longer
      Correct answer: provides vitamins and minerals
      makes it more expensive

      Q6.
      What are the negatives to food processing?

      Correct answer: it has fewer nutrients
      Correct answer: it has higher levels of sugar and salt
      it contains bright colours
      it is cheaper

      To help you plan your 6 geography lesson on: Changes in the foods we eat, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...