Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can interpret fieldwork data to find out more about where I live and how it is changing.

      Key learning points

      1. Facts and opinions can be added to a map along with supporting evidence such as photographs
      2. Using a map enables spatial patterns to be spotted more easily
      3. Responses to surveys and interviews can be interpreted and presented as graphs, charts or emoticons with or on a map
      4. Simple grid references can be used to identify locations on a map

      Keywords

      • Data - Data is a collection of facts or figures that can be analysed to provide information.

      • Graph - A graph is a diagram or picture that displays data.

      • Interpret - To interpret is to decide on the meaning of something.

      • Spatial patterns - Spatial patterns show the links between where things are located.

      Common misconception

      Children may think that older parts of a place have not changed since they have been built.

      Use the photographs and evidence from fieldwork to challenge these misconceptions.

      Teacher tip

      This unit is adaptable and the children's local area should be used in each example. Answers and responses will therefore vary greatly from the example. However this could be used as a comparison.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of fieldwork in geography?

      To determine the type of data to be collected.
      To ensure the safety of individuals.
      Correct answer: To gather information about a real environment.
      To decide what type of transport to use.

      Q2.
      Starting at the beginning, put the stages of fieldwork in the correct order.

      1 - Create an enquiry question to investigate.
      2 - Plan a route to follow
      3 - Do a risk assessment
      4 - Collect the equipment needed
      5 - Carry out the fieldwork
      6 - Analyse the results

      Q3.
      Certain jobs that people do can the local area.

      Correct Answer: change, Change, alter, amend

      Q4.
      What are some methods used to collect data in fieldwork studies?

      guesswork
      Correct answer: observations
      Correct answer: surveys
      Correct answer: interviews

      Q5.
      is a fact or piece of information that helps to prove that something is or is not true.

      Correct Answer: Evidence, evidence, The evidence , Some evidence

      Q6.
      __________ is an evaluation of the positive and negative qualities of the locality.

      Correct answer: An environmental assessment
      A risk assessment
      Fieldwork

      6 Questions

      Q1.
      Why do we present data as graphs in geography?

      To make our work look more professional.
      To make our work more colourful and interesting.
      To fill up space in our fieldwork report.
      Correct answer: To communicate findings and support analysis and conclusions.

      Q2.
      What should all graphs in geography have?

      Correct answer: a title
      Correct answer: labelled axis
      colour

      Q3.
      Put the steps of a geographical enquiry in the correct order.

      1 - create an enquiry question to investigate
      2 - decide what data to collect
      3 - collect data
      4 - analyse data
      5 - make conclusions

      Q4.
      __________ show the links between where things are located.

      Correct answer: Spatial patterns
      Risk assessments
      Environmental assessments

      Q5.
      What do geographers use to allow spatial patterns to be easily spotted?

      photographs
      Correct answer: maps
      surveys

      Q6.
      is a collection of facts or figures that can be analysed to provide information.

      Correct Answer: data, Data

      To help you plan your 3 geography lesson on: Mapping changes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...