Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use enquiry to find out what people think about local changes.

      Key learning points

      1. Good enquiry questions will help find out what opinions other people have about current changes.
      2. Interviews and surveys are useful tools, and good questions will get answers that allow patterns to show.
      3. Surveys or questionnaires with yes / no answers or scores can be easily analysed.
      4. It is possible to graph the survey results, making it easier for people to understand the findings.

      Keywords

      • Enquiry questions - Enquiry questions set out what you want to find out in your geographical investigation.

      • Analyse - To analyse is to study something in close detail.

      • Interview - An interview means talking to people to gather information.

      • Survey - A survey is a way of collecting information by asking a set of questions.

      Common misconception

      Children may require some support to generate their own yes/no questions.

      You could play the yes/no game to get children thinking about how to elicit answers of just two words.

      Teacher tip

      Children could create a survey using Google Forms. You can create a QR code for this then share with the school community for a larger survey. Google Forms will also graph responses for you so children can view patterns more clearly.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What can we use to measure changes in settlement size?

      Correct answer: historical maps
      Correct answer: census data
      the age of the buildings

      Q2.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:annotate,text or notes added onto a map or image to add more detail
      Correct Answer:developed,when something has changed from how it was in the past
      Correct Answer:census,the official collection of data about a whole population

      Q3.
      Order these settlement types according to their size, from largest to smallest.

      1 - megacity
      2 - city
      3 - large town
      4 - small town
      5 - village
      6 - hamlet

      Q4.
      Will all settlements grow equally in all directions?

      Correct Answer: no, No, they won't, they will not

      Q5.
      Which of these are barriers to settlement growth?

      Correct answer: roads
      Correct answer: rivers
      Correct answer: historical sites
      flat land

      Q6.
      Choose the correct order in which St Albans has grown.

      village, city town
      town, village, city
      Correct answer: village, town, city

      6 Questions

      Q1.
      What is a survey?

      a person's belief or thoughts about a subject
      Correct answer: a way of collecting information by asking a set of questions.
      a map of a place in the past

      Q2.
      __________ questions set out what you want to find out in your geographical investigation.

      Correct answer: enquiry
      survey
      interview

      Q3.
      To analyse is to ...

      read maps.
      find out people's opinions.
      Correct answer: study something in close detail.

      Q4.
      Which methods could we use to find out about recent changes in our local area?

      Correct answer: using Google Street View
      historical maps
      Correct answer: talk to local people

      Q5.
      The answers to which survey question types are easier to analyse?

      open-ended questions
      Correct answer: yes/no questions
      Correct answer: 1-5 scale score questions

      Q6.
      Why are yes/no questions easier to analyse?

      Because they can be answered by all age groups.
      Because they require less time to answer.
      Correct answer: Because it is easier and quicker to spot patterns in the data.

      To help you plan your 3 geography lesson on: Recording local views, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...