Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Volcanoes and their features

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise the key features of a volcano and can use geographical vocabulary to name and explain them.

      Key learning points

      1. A volcano is a crack in Earth's crust from which lava is emitted.
      2. Volcanoes are formed at the boundaries of tectonic plates.
      3. Volcanoes take different forms.
      4. Composite volcanoes share a common structure.

      Keywords

      • Erupt - To erupt is to suddenly burst or break open and emit something.

      • Distribution - Distribution is how something is spread out across a geographic area.

      • Magma - Magma is molten or semi-molten rock underground.

      • Lava - Lava is molten rock that has broken through Earth’s surface. When it is still below the surface it is known as magma.

      Common misconception

      Pupils will often say volcanoes 'explode' rather than erupt.

      Ensure that as 'good geographers' correct vocabulary for features and processes is always used and that pupils appreciate why.

      Teacher tip

      Make a volcano using paper mache and paint.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Earth's layers ordered from the outer most layer to the inner most layer are the...

      inner core - outer core - crust - mantle
      mantle - crust - inner core - outer core
      crust - mantle - inner core - outer core
      Correct answer: crust - mantle - outer core - inner core
      outer core - inner core - crust - mantle

      Q2.
      The largest layer of Earth is called the....

      Correct Answer: mantle, the mantle

      Q3.
      Tectonic plates are huge pieces of Earth's...

      Correct Answer: crust

      Q4.
      True or False: all mountains are volcanoes

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Which of these is NOT a natural hazard?

      Earthquake
      Volcanic eruption
      Correct answer: Hail
      Tsunami

      Q6.
      When volcanoes erupt they....

      never emit lava
      Correct answer: sometimes emit lava
      alwas emit lava

      6 Questions

      Q1.
      Two types of volcanoes are...

      Correct answer: shield volcanoes
      dome volcanoes
      Correct answer: composite volcanoes
      fold volcanoes

      Q2.
      What type of volcano is this...

      An image in a quiz
      shield volcano
      pointy volcano
      steep volcano
      Correct answer: composite volcano

      Q3.
      This volcano is a

      An image in a quiz
      Correct Answer: shield volcano, shield

      Q4.
      Where do most volcanoes occur?

      Correct answer: at plate boundaries
      in the centre of a tectonic plate
      at the highest point of a tectonic plate

      Q5.
      Molten or semi-molten rock underground is called....

      lava
      Correct answer: magma
      magnesium
      mantle

      Q6.
      The ring of fire is home to what percentage of Earth's volcanoes?

      65%
      70%
      Correct answer: 75%
      80%
      85%

      To help you plan your 4 geography lesson on: Volcanoes and their features, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...