Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying renewable and non-renewable energy sources

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify renewable and non-renewable energy sources and understand the difference between them.

      Key learning points

      1. The sun, directly or indirectly, is the source of nearly all energy on Earth: plants use energy to grow the food we eat.
      2. Non-renewable energy sources are fossil fuels: coal, oil, natural gas, and the elements uranium and plutonium.
      3. Renewable energy sources include solar power, wind, wave and tidal energy, hydro-electric, biomass and geothermal.
      4. Non-renewable sources are unsustainable, polluting and a cause of rapid climate change.

      Keywords

      • Finite - Finite resources have a limit, or an end and will run out.

      • Hydro-electric - Hydro-electric power generates electricity by using water.

      • Geothermal - Geothermal energy comes from heat contained within the Earth's crust.

      • Unsustainable - An unsustainable resource is one that is being used more or faster than it can be replaced or regrown.

      Common misconception

      Fossil fuels (coal, gas and natural oil) are infinite.

      Fossil fuels are finite - if used at the current rate, they will run out and are not sustainable.

      Teacher tip

      It might help to identify everything in your classroom that uses energy.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When something is renewable, that means it will not be used up or ...

      Correct answer: run out.
      run away.
      run dry.

      Q2.
      Which of these are renewable resources?

      Correct answer: sun
      gold
      Correct answer: waves
      coal

      Q3.
      Match these resources to the type of natural resources they are.

      Correct Answer:meat,food

      food

      Correct Answer:coal,fuel

      fuel

      Correct Answer:sand,mineral

      mineral

      Correct Answer:iron,metal

      metal

      Q4.
      Which of these resources are metals?

      Correct answer: aluminium
      diamonds
      oil
      Correct answer: copper

      Q5.
      Resource means how resources are spread out across a geographic area.

      Correct Answer: distribution

      Q6.
      What type of energy does the sun provide as well as heat energy? Unscramble the letters to help you find the correct answer.

      1 - L
      2 - I
      3 - G
      4 - H
      5 - T
      Q2 image 4 Coal, oatsy40, 2013, Flickr, licensed under CC BY 2.0.

      6 Questions

      Q1.
      All energy on Earth comes or indirectly from the Sun.

      Correct Answer: directly

      Q2.
      Where does all energy on Earth come from?

      Correct answer: the Sun
      electricity
      coal and oil

      Q3.
      Coal has energy from the Sun. Put these sentences in order to explain how.

      1 - The Sun gives out heat and light energy
      2 - Millions of years ago, plants used the Sun’s energy to create food
      3 - When these plants and leaves died, they got buried under rocks and soil
      4 - Over millions of years, heat and pressure hardened the dead vegetation into coal

      Q4.
      Match these resources to the types of renewable or non-renewable (finite) resources they are.

      Correct Answer:hydroelectric ,renewable - it produces power from water

      renewable - it produces power from water

      Correct Answer:coal ,non-renewable - it is a solid fossil fuel

      non-renewable - it is a solid fossil fuel

      Correct Answer:tidal,renewable - it produces power from sea tides

      renewable - it produces power from sea tides

      Correct Answer:natural gas,non-renewable - it is a fossil fuel

      non-renewable - it is a fossil fuel

      Q5.
      Which of these are fossil fuels?

      Correct answer: oil
      electricity
      Correct answer: natural gas
      solar power

      Q6.
      Biomass is a natural material that can be used as fuel. What kind of material is it? Unscramble the letters to help you answer the question.

      1 - O
      2 - R
      3 - G
      4 - A
      5 - N
      6 - I
      7 - C

      To help you plan your 5 geography lesson on: Identifying renewable and non-renewable energy sources, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...