Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why water is a precious resource and identify some of the threats to its availability and distribution.

      Key learning points

      1. Water resources across the world are unequal and influenced by patterns of climate.
      2. Global water use varies and is linked to latitude, climate, and amount of agriculture and industry in a place.
      3. Our use of water must be sustainable.
      4. Existing water resources are becoming increasingly polluted through human activity.

      Keywords

      • Fresh water - Fresh water is water that is not salty.

      • Reservoir - A reservoir is an artificial lake made by humans to store water.

      • Water supply - Water supply means the water from lakes, rivers and reservoirs that is carried by pipes to homes and businesses for daily use.

      • Sustainable - Using a resource in a way that ensures there will be enough left for future generations.

      Common misconception

      That water originates from pipes or taps.

      All water is a natural resource and originates from bodies of water such as rivers, lakes, reservoirs.

      Teacher tip

      Look into the average water usage for every day activities such as brushing teeth, having a shower to highlight how children and families can reduce their water usage.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these images show uses of wood?

      Correct answer: toilet paper
      Correct answer: table
      Correct answer: fuel
      glass

      Q2.
      What is the term given to wood that has been cut down and prepared for use in industries?

      1 - T
      2 - I
      3 - M
      4 - B
      5 - E
      6 - R

      Q3.
      How do trees help the environment?

      They take in oxygen through the day, helping to reduce climate change.
      Correct answer: They take in carbon dioxide through the day, helping to reduce climate change.
      They don't help the environment.

      Q4.
      What type of management is important in Canada's boreal forests?

      Correct answer: sustainable forestry
      deforestation
      no management is needed

      Q5.
      Which hemisphere are Canada's boreal forests in?

      Correct answer: northern
      southern
      eastern
      western

      Q6.
      What do forest companies have to do in areas they harvest wood from?

      Correct answer: replant trees
      build roads
      mine for minerals

      6 Questions

      Q1.
      Water can be found as a solid, liquid and ...

      Correct Answer: gas, water vapour

      Q2.
      What percentage of the earth's surface does water cover?

      Correct answer: 70%
      7%
      17%

      Q3.
      Which of these are fresh water sources?

      Correct answer: lake
      Correct answer: ice
      sea/ocean

      Q4.
      How much of the world's population don't have access to water?

      a half
      a quarter
      Correct answer: one tenth

      Q5.
      Can you identify whether these are natural or human factors affecting water supply?

      Correct Answer:leaking pipes,human

      human

      Correct Answer:climate,natural

      natural

      Correct Answer:pollution,human

      human

      Q6.
      How can we reduce our water usage?

      take a long shower
      Correct answer: collect rainwater for use in the garden
      Correct answer: turn the tap off when cleaning your teeth
      Correct answer: wear clothes more than once

      To help you plan your 5 geography lesson on: Water: our essential resource, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...