Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using maps to locate countries in North and South America

      Lesson details

      Learning outcome

      I can locate selected countries in North and South America on a map, identify lines of latitude and longitude, and start to appreciate the size of these continents.

      Key learning points

      1. A continent is usually defined as a group of countries on a continuous landmass with associated islands.
      2. North and South America are huge continents, joined by central America.
      3. North and South America are huge and have a diverse range of environments; they are popular travel destinations.
      4. Paper and digital atlases and maps can be used to investigate the location of North and South America.

      Keywords

      • Continent - A continent is a large landmass on Earth and there are seven: Africa, Antarctica, Asia, Europe, North America, South America, Oceania.

      • Location - A location is the particular position of something on Earth.

      • Equator - The Equator is an imaginary line encircling Earth at 0° latitude and is an equal distance from the North Pole and the South Pole.

      • Northern hemisphere - The northern hemisphere is the half of Earth located north of the Equator.

      • Southern hemisphere - The southern hemisphere is the half of Earth located south of the Equator.

      Common misconception

      North America is the same as USA.

      Use maps to identify the different countries that make up the continent of North America.

      Teacher tip

      Digital mapping tools could be used to investigate the locations of different countries of North and South America.

      Equipment

      Atlases

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which continent is the UK in?

      Africa
      Asia
      Correct answer: Europe
      North America

      Q2.
      The UK is in the hemisphere.

      Correct Answer: northern, north, Northern

      Q3.
      What is the name of the imaginary line that divides the Earth into the northern and southern hemispheres?

      Arctic Circle
      Correct answer: Equator
      Tropic of Cancer
      Tropic of Capricorn

      Q4.
      Which of these is not a continent?

      Africa
      Antarctica
      Correct answer: Arctic
      Asia

      Q5.
      Match the countries to their continents.

      Correct Answer:Canada,North America
      Correct Answer:Italy,Europe
      Correct Answer:Cambodia,Asia
      Correct Answer:Peru,South America

      Q6.
      How many continents are there?

      four
      five
      six
      Correct answer: seven

      6 Questions

      Q1.
      Which of these oceans would you cross to get to North America from the UK?

      Correct answer: Atlantic
      Indian
      Pacific
      Southern

      Q2.
      Which of these countries is not in South America?

      Argentina
      Correct answer: Belize
      Bolivia
      Peru

      Q3.
      Which of these countries is not in North America?

      Canada
      Correct answer: Colombia
      Cuba
      Jamaica

      Q4.
      Order these countries from north to south.

      1 - Greenland
      2 - Mexico
      3 - Ecuador
      4 - Chile

      Q5.
      What is the line of longitude at 0 degrees called?

      Equator
      Correct answer: Prime Meridian
      Tropic of Cancer
      Tropic of Capricorn

      Q6.
      Order the five major lines of latitude from north to south.

      1 - Arctic Circle
      2 - Tropic of Cancer
      3 - Equator
      4 - Tropic of Capricorn
      5 - Antarctic Circle

      To help you plan your 5 geography lesson on: Using maps to locate countries in North and South America, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...