Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tropical and temperate rainforests

      Lesson details

      Learning outcome

      You can explain what a rainforest is, describe the distribution of tropical and temperate rainforests, and make comparisons between these two rainforest types.

      Key learning points

      1. The rainforest is a type of environment or biome, with a distinctive climate and ecosystem.
      2. Rainforests are located in tropical and temperate regions of the world.
      3. Weather and climate conditions in tropical and temperate rainforests are different because of their locations on Earth.
      4. Climate data can be used to investigate what rainforests are like.

      Keywords

      • Equator - The Equator is an imaginary line encircling Earth at 0° latitude and is an equal distance from the North Pole and the South Pole.

      • Tropic of Cancer - The Tropic of Cancer is an imaginary line of latitude lying north of the Equator.

      • Tropic of Capricorn - The Tropic of Capricorn is an imaginary line of latitude lying south of the Equator.

      Common misconception

      Pupils think that rainforests are only found in tropical regions.

      Rainforests can be found in tropical and temperate regions.

      Teacher tip

      In Task 2, pupils could use a weather forecast website to research up to date climate data for the different localities.

      Equipment

      Colouring pencils will be needed for Task 1.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a collection of maps called?

      dictionary
      Correct answer: atlas
      encyclopaedia
      recipe book
      thesaurus

      Q2.
      Order the directions on the compass rose, moving clockwise starting with north.

      1 - north
      2 - east
      3 - south
      4 - west

      Q3.
      How many continents are there?

      five
      six
      Correct answer: seven
      eight

      Q4.
      Which of these is not a continent?

      Africa
      Correct answer: The Arctic
      Antarctica
      South America

      Q5.
      Which of the following is a unit of measurement for temperature?

      millimetres
      kilograms
      litres
      Correct answer: degrees Celsius
      miles

      Q6.
      What is the equator?

      an imaginary line that runs north to south around the earth
      Correct answer: an imaginary line that runs around the centre of the earth at 0 degrees latitude
      an imaginary line that runs around the Arctic circle
      an island in the Pacific ocean

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are a type of biome?

      Correct answer: deserts
      air
      Correct answer: rainforests
      water

      Q2.
      Order the equator, Tropic of Capricorn and Tropic of Cancer from north to south.

      1 - Tropic of Cancer
      2 - equator
      3 - Tropic of Capricorn

      Q3.
      Which is the only continent in which rainforests are not found?

      North America
      Europe
      Correct answer: Antarctica
      Asia

      Q4.
      What does climate mean?

      Correct answer: what the weather is like over a long period of time
      what the weather was like yesterday
      what the weather will be like next week
      what the weather is like today

      Q5.
      Which of these countries have tropical rainforests?

      Correct answer: Brazil
      UK
      Correct answer: Malaysia
      Norway
      New Zealand

      Q6.
      Select 1 answer. The climates in tropical and temperate rainforests are different because...

      ...they are found at different altitudes.
      ...temperate rainforests are only located along coasts.
      Correct answer: ...of their locations on Earth.
      ...they have different plants and animals.

      To help you plan your 5 geography lesson on: Tropical and temperate rainforests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...