Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Biodiversity and sustainability

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what biodiversity is and give some reasons why nature matters for a sustainable world.

      Key learning points

      1. The demand for resources for land, water, food, and shelter shapes the environment for other wildlife too.
      2. Many animal populations have become much smaller, but a few have increased, thanks to conservation and rewilding.
      3. Pollinator insects – bees, wasps, beetles, flies, ants and butterflies – play an important role in agriculture.

      Keywords

      • Climate crisis - Climate crisis is a term used to describe climate change and global warming, and the impact of these on Earth.

      • Conservation - Conservation is the careful protection of something.

      • Rewilding - Rewilding allows an area to restore itself to a natural state in which wildlife can return without human intervention.

      • Pollinator - A pollinator is an animal or insect that helps transfer pollen from plants.

      Common misconception

      Children may assume that biodiversity means the total population of a species.

      Biodiversity is is the variety of all living things on Earth.

      Teacher tip

      After completing task B, children could fundraise to buy wildflower seeds or plants so that they can actually rewild part of their school site. The impact of the project could be measured by completing a pollinator count before and after rewilding.

      Equipment

      Aerial or OS map of your school site, clipboards and pens.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are some of the reasons why people waste food?

      Correct answer: People buy too much food and can’t use it all up.
      Correct answer: Food goes out of date before it can be used.
      Food lasts for a very long time and won't spoil.

      Q2.
      You can reduce your carbon footprint by eating red meat and dairy products.

      Correct Answer: fewer, less, no

      Q3.
      Which of these would help to reduce food waste?

      getting a takeway
      Correct answer: freezing food
      Correct answer: only making what you need

      Q4.
      To reduce your carbon footprint you could air-freighted foods where you can and buy locally.

      Correct Answer: avoid, not buy, not choose, boycott

      Q5.
      is a measure of the carbon dioxide released into the atmosphere as a result of our activities.

      Food miles
      Correct answer: A carbon footprint
      Climate change

      Q6.
      Reducing food waste decreases the need for high levels of food production, which can carbon emissions.

      Correct Answer: lower, reduce, lessen

      6 Questions

      Q1.
      Biodiversity, also known as ‘biological diversity’, is the of life on Earth.

      number
      Correct answer: variety
      amount

      Q2.
      Match the key word to its definition.

      Correct Answer:rewilding,allows an area to restore itself to a natural state
      Correct Answer:conservation,the careful protection of something
      Correct Answer:pollinator,an animal or insect that helps transfer pollen from plants

      Q3.
      is a term used to describe climate change and global warming, and the impact of these on Earth

      Correct Answer: climate crisis, the climate crisis

      Q4.
      Why is biodiversity so important?

      Correct answer: it helps keep the water and soil healthy
      Correct answer: it provides food, energy, shelter and medicines
      it means there are lots of the same animal
      Correct answer: it provides opportunities for fun, rest and imagination

      Q5.
      Around the world, the variety of living things is .

      Correct answer: getting smaller
      staying the same
      getting bigger

      Q6.
      What is the biggest cause of biodiversity loss?

      pollution
      overfishing
      Correct answer: changes in land use
      climate change

      To help you plan your 5 geography lesson on: Biodiversity and sustainability, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...