Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Revealing the UK's global links

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the UK's global links, and explain how these contribute to the character of my local area.

      Key learning points

      1. The UK is linked to the rest of the world in many different ways.
      2. Global links help to create the character of our local area.
      3. We can find global links in our own local area through fieldwork.

      Keywords

      • Character - The character of a place means what it is like and how it feels to be there.

      • Multiculturalism - Multiculturalism is having people from many different places and cultures living in an area and and sharing their ways of life.

      • International - International means something that involves two or more countries.

      Common misconception

      The local area is mostly the result of local processes, and is not really affected by global events.

      Most areas have been influenced by ideas from outside. The food we eat is often grown far from the UK. The UK is a 'melting pot' of ideas.

      Teacher tip

      The final fieldwork task can be done from the classroom using photographs or Google Streetview.

      Equipment

      Atlas. Ordnance Survey Maps. Digimap for Schools. Camera.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are economic reasons for moving house?

      Correct answer: to get a new job
      to be near family
      to live by the seaside
      to live in the countryside

      Q2.
      Which of these would improve a person's quality of life?

      Correct answer: less noise from traffic
      Correct answer: friendly community
      Correct answer: open countryside nearby
      large industries nearby

      Q3.
      To is when people stop working as they get older.

      Correct Answer: Retire

      Q4.
      To , is the feeling that you fit in to the group or place you are in. What is the missing word?

      Correct Answer: belong

      Q5.
      What can we use to investigate and plot where a person moves during their life?

      Correct answer: A world map
      Correct answer: A map of the UK
      A colouring book

      Q6.
      Which of these words means something that involves two or more countries?

      National
      Correct answer: International
      Nation

      6 Questions

      Q1.
      Which word means what a place is like and how it feels to be there - and how it develops over time?

      Charter
      Correct answer: Character
      Cheater
      Creator

      Q2.
      Which of these are examples of international links?

      An image in a quiz
      Correct answer: The food that we eat
      Correct answer: The clothes we wear
      Correct answer: The TV programmes that we watch
      Your school

      Q3.
      Look at this map of part of Leeds. Can you see any evidence of international links?

      An image in a quiz
      Correct Answer: Mosque, A mosque, Mosques, Some mosques, Religion

      Q4.
      What might make us think there is a global link when there isn't one?

      Language spoken
      Correct answer: Clothing designs
      Types of food

      Q5.
      Which of the following features does not provide evidence of global links?

      Restaurants
      Adverts
      Correct answer: Lamp posts
      Shop names

      Q6.
      What name did we give to the activity where you leave the classroom and go outside to collect information? You may have done this in other lessons too.

      An image in a quiz
      Correct Answer: Fieldwork, Field work, Fieldtrip, Field trip
      Q3 (c) Crown copyright and database rights 2024 Ordnance Survey (100025252)

      To help you plan your 4 geography lesson on: Revealing the UK's global links, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...