Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how the climate may change in the future and what the impacts could be.

      Key learning points

      1. Climate models predict rising temperatures and more extreme weather.
      2. Sea levels are expected to rise due to melting ice and thermal expansion.
      3. Some regions may face drought, while others experience more flooding.
      4. Climate change may increase migration and conflict over resources.
      5. Actions taken now will influence how severe future climate change becomes.

      Keywords

      • Climate model - a computer program that uses maths and science to predict how Earth’s climate might change in the future

      • Extreme weather - a severe weather event or any weather significantly different from the average

      • Food security - when people have regular access to enough safe, nutritious food to live healthy lives

      • Migration - moving from one place to another with the intention of staying there

      Common misconception

      Climate change is going to cause the planet to get hotter and drier.

      The planet is getting hotter. Some places are going to get hotter whereas some places are going to get wetter.

      Teacher tip

      Ask students what extreme weather they have experienced and build on the fact it is more likely due to climate change.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their correct definition:

      Correct Answer:Anthropocene,Era where humans have major impact on Earth

      Era where humans have major impact on Earth

      Correct Answer:Climate change,Long-term shift in temperatures and weather

      Long-term shift in temperatures and weather

      Correct Answer:Biodiversity,Variety of life in the world or a habitat

      Variety of life in the world or a habitat

      Correct Answer:Carbon footprint,Amount of CO₂ released by a person or group

      Amount of CO₂ released by a person or group

      Q2.
      What can a high carbon footprint lead to?

      Decreased rainfall
      Increased biodiversity
      Correct answer: More greenhouse gases in the atmosphere
      Less pollution

      Q3.
      The Anthropocene is thought to have started after the Revolution.

      Correct Answer: Industrial

      Q4.
      Which of the following is a major human impact on the environment?

      Erosion from rivers
      Correct answer: Rising sea levels due to melting ice
      Earthquakes along plate boundaries
      Volcanoes near destructive boundaries

      Q5.
      Why is biodiversity important to Earth’s ecosystems?

      It makes farming easier
      It increases pollution
      Correct answer: It supports natural balance and resilience
      It makes the land unstable

      Q6.
      What does a low carbon footprint suggest?

      Correct answer: Less environmental impact
      More cars and planes used
      Higher emissions
      More burning of fossil fuels

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Climate model,Program used to predict future climate

      Program used to predict future climate

      Correct Answer:Extreme weather,Unusual or severe weather event

      Unusual or severe weather event

      Correct Answer:Food security,Regular access to enough safe food

      Regular access to enough safe food

      Correct Answer:Migration,Moving to live in a different place

      Moving to live in a different place

      Q2.
      Climate change may affect food , making it harder to feed people.

      Correct Answer: security

      Q3.
      Which one of these is an effect of climate change in some places?

      Less air pollution
      Less extreme weather
      Correct answer: Increased rainfall
      Cooler global temperatures

      Q4.
      Some people think climate change will make the world hotter and drier. What’s wrong with this idea?

      Climate change only makes it rain
      Correct answer: Some places will get wetter, not just drier
      The world isn’t warming
      It only affects deserts

      To help you plan your 9 geography lesson on: Our future climate, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...