Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what grassroots development means and explain how grassroots initiatives can improve people’s lives.

      Key learning points

      1. Grassroots development is when local people work together to solve problems and make their communities better.
      2. Grassroots development focuses on community participation, local knowledge, empowerment and sustainability.
      3. Practical Action is a charity which supports grassroots development.
      4. Grassroots development is often seen as sustainable.

      Keywords

      • Community participation - where local people are actively involved in planning, decision-making, and running projects

      • Empowerment - giving people the confidence, skills, and control they need to make decisions and improve their own lives

      • Sustainable - something that meets the needs of today without damaging the needs of future generations

      Common misconception

      Grassroots development was invented by western thinkers.

      In reality, many communities around the world have practiced grassroots development for centuries, using their own knowledge and solutions before Western ideas became popular.

      Teacher tip

      Pupils could be given a homework on researching a charity that focusses on grassroots initiatives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these keywords with their meanings:

      Correct Answer:Development,The process of improving quality of life

      The process of improving quality of life

      Correct Answer:Inequality,The difference in quality of life or wealth between people

      The difference in quality of life or wealth between people

      Correct Answer:HDI,A measure of health, education and income

      A measure of health, education and income

      Correct Answer:Standard of living,The level of comfort and wealth people experience

      The level of comfort and wealth people experience

      Q2.
      Which of the following is a high-income country?

      Chad
      Correct answer: Japan
      Nepal
      Haiti

      Q3.
      People in high-income countries usually have access to better .

      Correct Answer: healthcare

      Q4.
      Which factor is most likely to slow down development in a country?

      A good education system
      Clean drinking water
      Reliable transport links
      Correct answer: Frequent droughts

      Q5.
      What does inequality mean in geography?

      When all areas develop at the same rate
      When cities are all the same size
      When countries have the same population
      Correct answer: When some people have more opportunities than others

      Q6.
      Which of these is a reason why some countries develop more slowly than others?

      Correct answer: History of conflict or colonisation
      Access to clean water
      High levels of education
      Low birth rates

      4 Questions

      Q1.
      Match these keywords with their meanings:

      Correct Answer:Community participation,Involving local people in decisions and projects

      Involving local people in decisions and projects

      Correct Answer:Empowerment,Helping people gain control and skills

      Helping people gain control and skills

      Correct Answer:Sustainable,Meeting today’s needs without harming the future

      Meeting today’s needs without harming the future

      Q2.
      What is a “grassroots movement”?

      A project run by the government
      A protest led by business leaders
      Correct answer: A development project led by local people
      A national plan from the UN

      Q3.
      Projects that are aim to support both people and the environment.

      Correct Answer: sustainable

      Q4.
      Why is the statement “Grassroots development was invented by Western thinkers” not true?

      It was invented by governments in Asia
      It is based on scientific theory
      It started with aid agencies
      Correct answer: Many communities have used it for centuries

      To help you plan your 8 geography lesson on: Grassroots movements and development, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...