Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can categorise different types of energy and describe how energy use varies globally.

      Key learning points

      1. Renewable energy resources can replenish naturally over short periods of time (e.g. solar energy).
      2. Non-renewable energy resources take millions of years to form and cannot be quickly replaced (e.g. coal).
      3. Wealthier countries use more energy for transportation, technology, factories, lighting and temperature control.
      4. Many people do not have reliable access to modern energy and instead rely on fuelwood.

      Keywords

      • Electricity - a form of energy that powers electronics by moving tiny charged particles

      • Renewable energy resources - sources of energy that can be reused and will not be used up or run out (e.g. solar energy)

      • Non-renewable energy resources - sources of energy that cannot be replaced that will eventually run out (e.g. coal)

      • Fossil fuel - natural substances that were formed over millions of years from the buried remains of ancient organisms; they include coal, oil and gas

      Common misconception

      Nuclear energy is either a renewable source of energy or a fossil fuel.

      Nuclear energy is a non-renewable energy source but is not a fossil fuel.

      Teacher tip

      A potential homework task is to ask students to research sustainable solutions to the problem of fuelwood reliance (for example solar cookers).

      Equipment

      Atlas or map of the world with country names

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these key terms with their definitions.

      Correct Answer:Natural resources,Materials or substances that come from nature & can be used by humans

      Materials or substances that come from nature & can be used by humans

      Correct Answer:Renewable,Can be replaced naturally in a short time

      Can be replaced naturally in a short time

      Correct Answer:Non-renewable,Take millions of years to form and cannot be quickly replaced

      Take millions of years to form and cannot be quickly replaced

      Q2.
      Which of these is a natural resource?

      Television
      Plastic
      Correct answer: Coal
      Internet

      Q3.
      Wind is a resource.

      Correct Answer: renewable

      Q4.
      Where would you most likely find oil?

      In deep forests
      Correct answer: In underground rock layers
      In oceans near coral reefs
      On mountaintops

      Q5.
      Which resource is non-renewable?

      Water
      Trees
      Wind
      Correct answer: Natural gas

      Q6.
      What is one example of a managed natural resource?

      A smartphone
      Correct answer: A fish farm
      A wind turbine
      A bus stop

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Electricity,Energy that powers devices by moving tiny charged particles

      Energy that powers devices by moving tiny charged particles

      Correct Answer:Renewable energy,Energy sources that can be reused and won’t run out

      Energy sources that can be reused and won’t run out

      Correct Answer:Non-renewable energy,Energy sources that will run out and cannot be replaced

      Energy sources that will run out and cannot be replaced

      Correct Answer:Fossil fuel,Energy from ancient remains like coal, oil and gas

      Energy from ancient remains like coal, oil and gas

      Q2.
      Why is nuclear energy sometimes confused with fossil fuels?

      Because it’s renewable
      Because it’s made from plants
      Correct answer: Because it is non-renewable but not formed from ancient life
      Because it is renewable but not formed from ancient life

      Q3.
      Which energy type can be reused many times?

      Coal
      Correct answer: Solar energy
      Natural gas
      Oil

      Q4.
      Which statement about nuclear energy is correct?

      Nuclear energy is a renewable energy source.
      Nuclear energy is a fossil fuel.
      Nuclear energy comes from burning coal.
      Correct answer: Nuclear energy is a non-renewable energy source but not a fossil fuel.

      To help you plan your 9 geography lesson on: Energy use around the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...