Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Natural resources: The things we use

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what natural resources are and describe where they are found.

      Key learning points

      1. Natural resources are materials or substances that occur naturally in the environment and can be used by humans.
      2. We rely on natural resources for food, building and income.
      3. Natural resources are distributed unevenly around the world.
      4. Many countries lack certain natural resources and have to import them.
      5. The natural resource trap can mean a wealth of resources negatively affects a country's development.

      Keywords

      • Natural resources - materials or substances that occur naturally in the environment and can be used by humans to meet their needs

      • Renewable - can replenish naturally over short periods of time

      • Non-renewable - take millions of years to form and cannot be quickly replaced

      Common misconception

      All natural resources are natural and untouched by humans.

      Many natural resources have been heavily managed, modified, or even created by humans, such as: managed forests, fish farms, or reservoirs.

      Teacher tip

      Ask the students to make a list of all of the natural resources they use in one day, as a homework task. Bonus points if they can tell you where each of the resources are from.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a natural resource?

      A plastic bag
      Correct answer: A wooden log
      A metal key
      A brick

      Q2.
      Which of these is not a natural resource?

      Sunlight
      Oil
      Correct answer: Plastic
      Wind

      Q3.
      Which of these is a natural resource?

      Glass
      Correct answer: Oil
      Mobile phone
      Plastic

      Q4.
      What do we call resources that we can use again and again?

      Non-renewable
      Natural
      Correct answer: Renewable
      Recycled

      Q5.
      Sunlight is a resource.

      Correct Answer: renewable

      Q6.
      Which of these is found in the ground?

      Sunlight
      Air
      Rain
      Correct answer: Coal

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Natural resources,Materials or substances from nature used to meet human needs

      Materials or substances from nature used to meet human needs

      Correct Answer:Renewable,Can replenish naturally over short periods of time

      Can replenish naturally over short periods of time

      Correct Answer:Non-renewable,Take millions of years to form and cannot be quickly replaced

      Take millions of years to form and cannot be quickly replaced

      Q2.
      Which of these is an example of a managed natural resource?

      Plastic factory
      Wind farm
      Correct answer: Fish farm
      Shopping centre

      Q3.
      Coal is a resource.

      Correct Answer: non-renewable

      Q4.
      Why is it incorrect to say all natural resources are untouched by people?

      Because most resources are fake
      Because people create nature
      Correct answer: Because many are managed or altered by humans
      Because people don’t use natural resources

      To help you plan your 9 geography lesson on: Natural resources: The things we use, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...