Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Colonial history and legacy of Nigeria

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how colonisation shaped Nigeria's modern-day borders, economy, and society.

      Key learning points

      1. Nigeria was an important centre for the Transatlantic Slave Trade.
      2. The region of modern-day Nigeria was colonised by Britain in the 1800s.
      3. Natural resources such as oil were exploited by colonisers.
      4. After independence in 1960, Nigeria has faced political instability and conflict.
      5. Colonial legacies still shape Nigeria's economy and society.

      Keywords

      • Borders - the dividing lines between two countries

      • Legacies - something handed down or passed on from one generation to another

      • Enslaved people - people taken against their will and forced to work for no pay, to obey commands and allowed no freedom

      • Colonies - countries or areas that are controlled by another country and have people living there from the controlling country

      • Democracy - where people have a say in how the government of a country is run, usually by voting in elections

      Common misconception

      That countries are always the same shape and size, with the same borders and the same name throughout their history and that these aspects will never change.

      History has shown that in many countries borders move, countries expand or shrink and the name of any given country is not fixed and permanent. These things are often the result of conflict or warfare which causes significant political change.

      Teacher tip

      Decolonising a geography curriculum should recognise the issues of 'an overarching white world view' resulting from colonialism and imperialism. In teaching about former colonies, ensure the language supports an ethnically diverse classroom.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is Nigeria’s most significant export?

      Cocoa
      Correct answer: Crude oil
      Gold
      Cotton

      Q2.
      Which of these describes a challenge Nigeria faces?

      A small population
      Low levels of biodiversity
      Correct answer: Dependence on oil exports
      Too much farmland

      Q3.
      Which city is Nigeria’s commercial hub?

      Abuja
      Kano
      Correct answer: Lagos
      Jos

      Q4.
      Nigeria is part of which continent?

      Asia
      South America
      Correct answer: Africa
      Europe

      Q5.
      Which sector employs most people in Nigeria?

      Manufacturing
      Correct answer: Agriculture
      Oil and gas
      Education

      Q6.
      Why is Nigeria described as a regional power?

      It controls other countries
      It has a monarchy
      Correct answer: It has a large, growing economy
      It is a very small country

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Borders,Lines dividing countries of regions

      Lines dividing countries of regions

      Correct Answer:Legacies,Things passed down from the past

      Things passed down from the past

      Correct Answer:Enslaved people,Forced labourers with no freedom

      Forced labourers with no freedom

      Correct Answer:Colonies,Areas ruled by another country

      Areas ruled by another country

      Correct Answer:Democracy,Government by people through voting

      Government by people through voting

      Q2.
      Before colonial rule, Nigeria was made up of:

      Just one kingdom
      Correct answer: Several different ethnic groups and kingdoms
      A single empire
      Only rural farming villages

      Q3.
      Which European country colonised Nigeria?

      France
      Belgium
      Portugal
      Correct answer: Britain

      Q4.
      How did colonisation change Nigeria’s borders?

      It left them untouched
      It united all African countries
      It gave control to local leaders
      Correct answer: It created new borders that ignored local groups

      Q5.
      Which statement best reflects what we’ve learned about borders?

      Borders are ancient and never change
      Borders always match cultural groups
      Correct answer: Borders can be changed by history and power
      All countries set their own borders

      To help you plan your 8 geography lesson on: Colonial history and legacy of Nigeria, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...