Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      GIS: Visualising the physical and human geography of Nigeria

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a geographic information system (GIS) to visualise the human and physical geography of Nigeria.

      Key learning points

      1. Nigeria is a country in West Africa and is one of the largest countries on the continent.
      2. Nigeria has a coastline to the south along the Atlantic Ocean and shares borders with four countries.
      3. Different layers of data on a GIS help us visualise the human geography of Nigeria.
      4. Different layers of data on a GIS help us visualise the physical geography of Nigeria.

      Keywords

      • Visualise - to form a mental or physical image of something, making it easier to understand

      • Geographic information system - a geographic information system (GIS) is a computer mapping system that captures, and displays geographic data to help understand spatial patterns

      • Layer - a visual representation of geographic data on a digital map, such as population density, income levels, or land use

      Common misconception

      Nigeria is a relatively small country.

      Nigeria is a relatively large country. It is much bigger than France despite it looking a similar size on some map projections.

      Teacher tip

      You may choose to use multiple lessons investigating Nigeria using GIS as an opening to the unit. There is a lot of scope for pupils to make their own decisions about what to find out about the country so that it is a broader enquiry.

      Equipment

      Computers, laptops or tablets with internet connection. The Geography Visualiser is a free app.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its definition.

      Correct Answer:Physical Geography,Study of natural features like rivers, mountains, and climate

      Study of natural features like rivers, mountains, and climate

      Correct Answer:Human Geography,Study of people and how they live, such as cities and jobs

      Study of people and how they live, such as cities and jobs

      Correct Answer:Continent,A large landmass like Africa or Asia

      A large landmass like Africa or Asia

      Correct Answer:Country,A smaller area within a continent, with its own government

      A smaller area within a continent, with its own government

      Q2.
      Which of these is an example of physical geography?

      A shopping centre
      Correct answer: A mountain range
      A train station
      A school

      Q3.
      Which of these is an example of human geography?

      A desert
      A river
      Correct answer: A city
      A rainforest

      Q4.
      How many continents are there?

      3
      5
      6
      Correct answer: 7

      Q5.
      Africa is a made up of over 50 countries.

      Correct Answer: continent

      Q6.
      Which of the following is a country in Africa?

      London
      Correct answer: Kenya
      Russia
      Asia
      Correct answer: Nigeria

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Visualise,To form a picture in your mind or on a map

      To form a picture in your mind or on a map

      Correct Answer:GIS,A computer system that shows data on maps to spot patterns

      A computer system that shows data on maps to spot patterns

      Correct Answer:Layer,A set of information shown on a digital map, like roads or rainfall

      A set of information shown on a digital map, like roads or rainfall

      Q2.
      Which of the following is an example of a GIS layer?

      A newspaper article
      A satellite
      Correct answer: A map showing population density
      A photograph

      Q3.
      A GIS map often contains more than one to compare different kinds of information.

      Correct Answer: layer

      Q4.
      Which of the following best describes the country of Nigeria?

      Small and cold
      Small with a few cities
      A tiny island
      Correct answer: Large with many different landscapes and people

      To help you plan your 8 geography lesson on: GIS: Visualising the physical and human geography of Nigeria, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...